• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Нови частици позволяват да се надникне в сърцето на Вселената

Нови частици позволяват да се надникне в сърцето на Вселената

/КРОСС/ Група учени са открили нови частици, които могат да разгадаят мистерията на една от най-мистериозните сили във Вселената - гравитацията. Изследването за първи път предоставя експериментални доказателства за съществуването на така наречените хирални гравитонни модове (CGM) в полупроводникови материали.

CGM частиците по свойства наподобяват гравитоните - хипотетични елементарни частици, кванти, носители на гравитационното взаимодействие. Откритието дава на учените уникална възможност да изследват гравитоноподобните частици в лаборатория, което може да бъде ключът към обединяването на квантовата механика и теорията на относителността на Айнщайн.

Авторите на изследването отбелязват, че техният експеримент е първото експериментално потвърждение на концепцията за гравитоните, предложена като част от пионерската работа върху квантовата гравитация от 30-те години на миналия век, в система от кондензирана материя. Откритието е направено в специфично състояние на материята, известно като течност с фракционен квантов ефект на Хол (FQHE), което представлява система от силно взаимодействащи електрони в двуизмерно пространство при силни магнитни полета и ниски температури. Такива електрони се подчиняват на така наречената квантова метрика, за която е предсказвано, че произвежда CGMs в отговор на светлината.

Разработената техника позволила на учените да наблюдават взаимодействието на специално поляризирана светлина с частици, въртящи се подобно на CGM. Наблюдаваните физически свойства на CGM, включително тяхната спин-2 природа, характерните енергийни разриви между основното и възбудените състояния и зависимостта от така наречените коефициенти на запълване, са в съответствие с прогнозите, основани на квантовата геометрия. Откритието не само потвърждава съществуването на CGM, но също така може да стане мост между физиката на високите енергии, която работи в най-големите мащаби на Вселената, и физиката на кондензираната материя, която се фокусира върху изучаването на материали и техните уникални свойства на атомно ниво. 

Физиците измериха гравитацията в квантов мащаб В бъдеще изследователите планират да приложат разработените методики за изследване на течности с фракционен квантов ефект на Хол при по-високи енергийни нива и други квантови системи, където квантовата геометрия предсказва уникални свойства на колективни частици, такива като свръхпроводници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.