• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Овлажнител на въздуха сваля в пъти риска от заразяване през зимата

Овлажнител на въздуха сваля в пъти риска от заразяване през зимата

/КРОСС/ Японски суперкомпютър показа, че влажността на въздуха в затворено помещение може да има голям ефект върху разпространението на частици коронавирус, особено през зимните месеци, когато сме по-често под покрив.

Според проучване, публикувано във вторник от изследователския център Riken и университета в Кобе (Япония), използването на овлажнители ограничава инфекциите, когато не е възможна редовна и щателна вентилация и проветрение на затворено помещение.

Влажност на въздуха

Изследователите са използвали суперкомпютъра Fugaku, за да определят емисията и потока на вирусоподобни частици от заразени хора в различни стаи.

Както съобщи агенция Ройтерс, влажност на въздуха под 30% е довела до двойно по-голямо количество аерозолни частици в сравнение с нива на влажност от 60% или повече, както показват симулациите.

Екраните са по-малко ефективни от маските

Това проучване също така показа, че прозрачните екрани за лице не са толкова ефективни, колкото маските за предотвратяване на разпространението на аерозоли - въздушните частици, които се образуват, когато говорим, дишаме, кихаме, кашляме.

Значението на дистанцията и вентилацията

Суперкомпютърът показа, че на маса от четирима души лицата, които са до заразеното лице, рискуват повече да се заразят от тези, които са от другата страна на масата. Компютърът показа, че в певческите хорове броят на хористите трябва да е ограничен, а дистанцията помежду им – по-голяма, заради разпространението на аерозолите.

Изследователският екип на Riken, воден от Макото Цубокура, вече е използвал суперкомпютъра, за да анализира протичането на заразяването на влакове, работни места и класни стаи. Тези симулации показаха, че отварянето на прозорците във влаковете благоприятства вентилацията от два до три пъти, като по този начин намалява концентрацията на частици във въздуха.

Превод и редакция: DarikNews

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.