• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как да се подготвим за разходка в Балкана?

 Как да се подготвим за разходка в Балкана?

/КРОСС/ Планината, освен чист въздух, свежест и неповторими гледки, може да ни предложи и кошмарни изживявания, особено ако я подценим и тръгнем неподготвени на преход. Инцидентите през лятото зачестяват, защото на сложни преходи тръгват хора без екипировка, без опит и много често без физическите сили за дълго вървене.

Независимо колко е ясно, тихо и прекрасно времето навън, винаги има трябва да имаме предвид няколко неща, които ще ни спестят със сигурност главоболия и проблеми тогава, когато тръгнем на преход. Например - планинските спасители подсещат винаги да зареждаме телефоните си и много внимателно да проучваме маршрутите си, за да разпределяме правилно силите си.

Всеки, тръгнал към планината, трябва да е наясно, че отива в среда, много различна от градската. И това веднага носи рискове. На всеки може да се случи да се загуби в планината, особено ако не разполага с опит. Най-коварни са мъглите, които падат рязко и видимостта изчезва, а с нея много често и ориентацията. Тогава туристите правят една и съща грешка - панически и напосоки слизат от планината.

„Не трябва да търсим деретата и ниските части, както го дават по филмите, защото много, много често тези терени са много стръмни, опасни и има паднали дървета, опасни склонове, хлъзгави са и няма връзка с мобилните оператори", съветва Георги Ботев, ПСС Благоевград.

Съветът на спасителите е да запазим спокойствие и да вървим не надолу към деретата, а нагоре към билото. Оттам се виждат ориентири за точното ни местоположение и нещо много важно - можем да намерим обхват за телефона.

Планината не е просто място за пикник, там може да ни се наложи да оцеляваме и това трябва да го знае всеки турист. В раницата е задължително да носим дреха, фенер, кибрит, компас, както и карта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.