• 28 Септ 2022 |
 •  USD / BGN 2.0280
 •  GBP / BGN 2.1908
 •  CHF / BGN 2.0581
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 14°C

Икономист:Голямата опасност е влизането в свръхдефицит

Икономист:Голямата опасност е влизането в свръхдефицит

/КРОСС/ Приходите вървят добре. За юли има ръст на ДДС на годишна основа с 21%, общо приходите до август са със 17%. Това каза икономистът Лъчезар Богданов по БНТ.

Предупрежденията на Министерството на финансите са за това, че при задълбочаване на рецесията в еврозоната, свиване на производството, износа, заетостта и потреблението изключително трудно могат да се свиват текущи трайни разходи като пенсиите, поясни той. Голямата опасност е влизането в свръхдефицит.

Според Богданов фокусът трябва да бъде поставен върху бюджетната стабилност и оценката на мерките, предприемани от управляващите. „Когато държавата иска да харчи повече, отколкото събира, разликата трябва да я покрие отнякъде и това става с нови заеми. Някои доста странни привилегии и преференции, които създадоха през последните години, трябва да бъдат преосмислени, тъй като те имат доста съмнителен ефект. Те пробиват данъчната система", посочи икономистът и добави, че борбата със сивата икономика е друга стъпка, която може да запълни бюджета.

Според финансиста Димитър Чобанов дефицитът още тази година ще бъде около 6 милиарда лева. При данъчните приходи вече се наблюдава забавяне спрямо миналата година от порядъка на 4-5%. „Едно от обясненията е инфлацията, затруднения по отношение на работата на приходните администрации или просто е планирано прекалено голямо число, което не е реалистично. От друга страна, такова забавяне има и по отношение на разходите", отбеляза той.

Прогнозираният дефицит за следващите години нетно е около 11 милиарда, което означава, че до края на 2025 г. България ще емитира по-голям дълг, отколкото има в момента, подчерта Чобанов.

Според него е неизбежно вдигането на преките данъци и осигуровките в близко бъдеще заради неразумната политика на последното правителство. Краткосрочно разходите много трудно могат да бъдат намалени, смята Чобанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.