• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Седмица на водното спасяване във Варна

Седмица на водното спасяване във Варна

/КРОСС/ С атрактивни демонстрации по оказване на първа помощ на давещ се в морето човек започна седмицата на водното спасяване във Варна. Инициативата е на Българския червен кръст, организацията, която обучава водни спасители.

При голямо вълнение, водните спасители помагат на бедстващия в морето човек, задължително осигурени с въже. По този начин гарантират собствената си сигурност и тази на давещия се.

И е на 100% сигурно, че пострадалият удавник ще бъде изваден, казва Румен Йорданов, старши спасител в к. к. “Слънчев ден”.

В зависимост от ситуацията, спасителят може да влезе в бурното море освен с въже и със спасителен буй. Тогава той се нуждае от помощта на дежурните от съседните постове, които изтеглят въжето, за да му помогнат да излезе от водата.

Защото водата дърпа и има опасност давещият се да изпадне в паника. След като му направя транспортна хватка, вече се успокоява. Защото при спасителите е най-важното нещо човек да запази самообладание и да не се поддава на паниката, казва Иван Чингов, спасител.

Много е важно пострадалият още на плажа да получи първа медицинска помощ. Понякога от това зависи спасяването на човешки живот.

Първото и най-важно нещо е да се почистят дихателните пътища, човекът да се постави в странично положение и след като се почистят дихателните пътища, да се започне сърдечен масаж. Това е за домедицинската помощ, до пристигането на екип на Спешна помощ, казва Мария Лефтерова, медицинска сестра.

По време на демонстрацията ролята на давещия се изигра един от служителите в курортния комплекс.

Когато се случи това, човек се паникьосва, но трябва да остане спокоен и да запази самообладание. /00:16: Трябва да се внимава, трябва да се съобразяваме с морето, с водата, да спазваме разпоредбите на спасителите и така ще избегнем тези ситуации, казва Христо Инджов.

Спасителите казват, че летовниците все по-често не спазват техните указания.

В другите държави се спазва стриктно, защото има глоби, а ние нямаме никакви права. Ние имаме право само да свирим и да не ги пускаме при червен флаг, казва Румен Йорданов, старши спасител в к.к. “Слънчев ден” .

Това лято 490 водни спасители имат правоспособност да работят във Варна и региона. 270 от тях са за басейните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.