• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

КОВИД пандемията отказа българите да пътуват в чужбина

КОВИД пандемията отказа българите да пътуват в чужбина

/КРОСС/ Заради КОВИД-пандемията пътуванията на българите в чужбина рязко намаляха. През най-отпускарския период - юли-септември, 1,327 млн. български граждани над 15-годишна възраст са реализирали туристически пътувания, като 96% от тях са били в страната и само 4% в чужбина, показват данните на НСИ. През същото тримесечие на предпандемичната 2019 г. от 1,734 млн. българи, предприели туристически пътувания, 24% са били зад граница.

По-голямата част от излизанията на българите в чужбина това лято са били за почивка и екскурзия - 64%, показва статистиката за юли-септември. Други 12% са посетили близки и роднини, също около 12% са пътували по професионална линия - в командировки, участия в конгреси, конференции, сключване на сделки.

Българските туристи са похарчили средно по 385,94 лева за туризъм в страната и по 693,50 лева - в чужбина. За последните две години този среден разход се е увеличил съответно със 17 и 38 лева. Транспортът остава с най-голям дял в разходите при пътуванията в чужбина, докато в страната е храната. При бизнес пътуванията в чужбина разходите са чувствително по-високи - средно 1094 лева на човек.

За почивката или екскурзията си в чужбина само в една четвърт от случаите българите са ползвали услугите на туроператор. В страната организираните туристически пътувания са още по-малко - под 10%.

Миналогодишният зимен сезон бе труден и завърши с големи загуби за бизнеса. Основната причина за това бе пандемията и ограниченията при пътуванията. Тази година обаче сезонът ще е дори по-труден. Не само коронавирусът е проблем за бранша. Скъпите ток и газ, липсата на споразумения за обмен на туристи с други държави, ниската ваксинация, която поставя страната ни в червена зона, кризата с персонала - това са само малка част от проблемите. Тази зима всички европейски ски курорти, които останаха затворени през миналата, ще работят и ще посрещат туристи. Не е ясно дали България ще успее да се конкурира с тях. "Ситуацията е сложна и непредвидима. Очакванията ни са за труден сезон. Няма да е по-лек от миналия", прогнозира пред economic.bg Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Източник: Вестник "Дума"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.