• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Александрова: Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип

Проф. Александрова: Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип

/КРОСС/ По последни данни на здравното министерство седем от всички 28 области у нас са в грипна епидемия. Това са Стара Загора, Габрово, София-област, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.

Въпреки по-топлите температури грипът започна по-рано. Още в самото начало на пандемията предвижданията бяха, че след времето, което ще прекараме в много сериозна изолация, е възможно да има такъв бум. Има и риновируси, които не бяха така повлияни от мерките срещу COVID-19. Но дори и при тях има повишаване на случаите, коментира пред bTV проф. Радостина Александрова.

Взаимоотношенията между вирусите са дълга тема. Те могат както да си пречат, така и да си помагат. Помагат си, когато потискат заедно по-добре имунната система на гостоприемника. Всеки вирус има свои стратегии и заедно биха се справили по-добре. Биха могли обаче и да се конкурират за ресурси в клетката. Неспицифичният имунитет, който единият вирус създава, може да действа на другия, обясни тя.

Все още нямаме категорични данни за комбинацията между грип и COVID-19 – т.нар. флурона. Според последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който е от 16 декември миналата година, от всички хоспитализирани деца през 2021 и 2022 г. под 18 години с COVID-19 са имали и грип. 16% от смъртните случаи в същата възрастова група са били с такава двойна инфекция, посочи проф. Александрова. Тя коментира, че актуализираните ваксини намаляват три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от смърт.

Обикновено пикът на грипната епидемия настъпва през февруари, тази година обаче събитията малко се изместиха, коментира още експертът.

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19 - XBB.1.5, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО).

Вероятно той е причината за нарасналите случаи в Китай, но не можем въобще да сравняваме никоя държава със ситуацията там. Повечето страни преминаха през поне три вълни на пандемията, а Китай едва сега е във втората. Знаем, че този вариант бяга по-добре от имунния отговор, но нямаме данни за тежестта на клиничната картина и скоростта на разпространение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.