• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

О.з. капитан първи ранг Васил Данов за похитения български кораб: Преговорите могат да продължат месеци и ще бъдат тежки

О.з. капитан първи ранг Васил Данов за похитения български кораб: Преговорите могат да продължат месеци и ще бъдат тежки

/КРОСС/ Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен", на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск. Това каза капитан първи ранг Васил Данов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност.

Индийски военен кораб е засякъл сигнала за бедствие, подаден от нашия кораб. Изпратен е самолет на Индийските военноморски книги, който е облетял кораба, видял е накъде отива и е подал данни за него. „В момента силите за сигурност на ЕС в този район са изпратили испанската фрегата „Виктория" и като пристигне, ще се вземе решение. Ще се водят преговори. Българското външно министерство е предприело мерки, сезирани са европейските сили, нашите институции от ЕС и НАТО и ще бъде предприета международна операция. Там има британски и американски бойни кораби", обясни о.з. капитан първи ранг Данов.

Преговорите ще се водят от корабособственика или фирмата оператор. Те могат да продължат месеци и ще бъдат тежки, добави той.

Кап. Данов обясни, че акваторията, в която се е случило похищението, е опасна. Някои частни компании дори наемат охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми.

„Това е в разрез международното морско право, но спасява екипажи. Гражданските кораби нямат право да имат оръжие или екипажите да бъдат въоръжени. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отказват от това да се качват на палубата", обясни кап. Данов.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

съветски възпитаник, партиен секретар на випуска, член на атлантичесия съвет (или съюз, не помня)! Бог да го поживи, ако иска!

18.12.2023 00:06:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.