• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Да.., ама НЕ! Община Балчик не подкрепи нито едно искане на най-големите хотелиери и инвеститори в общината

Да.., ама НЕ! Община Балчик не подкрепи нито едно искане на най-големите хотелиери и инвеститори в общината

Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г бяха едно от исканията на туристическия бранш

/КРОСС/ Нито едно от предложенията на едни от най-големите инвеститори, работодатели и представители на туристическия бранш в община Балчик не бяха приети по време на заседанието на Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да разгледа исканията за справяне с последствията от пандемията Covid-19, съобщава bgtourism.bg

Предложенията на едни от най-големите инвеститори, работодатели и представители на туристическия бранш в община Балчик не бяха приети по време на заседанието на Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да разгледа исканията за справяне с последствията от пандемията Covid-19


„Заедно с други партньори, представители на туристическия бранш и инвестотори в община Балчик изпратихме писма до кмета и представителите на Общинския съвет с няколко конкретни предложения за подкрепа на най-важния за бюджета на Общината отрасъл - туризма, в тези тежки времена на криза и борба за оцеляване, споделя Красимира Стоянова - „Албена" АД

Имахме следните конкретни предложения: да се отложи внасянето на туристическите данък за 6 месеца и да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г., да се намалят сумите за данъците за недвижим имот и данък смет за 2020 и 2021 година, за месеците октомври - май (нисък сезон) туристичеки данък да има твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек на ден, за месеците юни - септември (висок сезон) да се върнат ставките, действащи до 2019 г. Част от тези мерки, предложени от нас към местните власти, са вече одобрени в други съседни общини, добави още Красимира Стоянова.

„Вчера като хотелиери очаквахме разбиране от страна на Временната комисия, в диалог да достигнем до адекватни мерки, които да облекчат и спомогнат туризма в Общината, но получихме неуважение - бяха отвхвърлени нашите предложения - коментира решението на общината Максим Секов изпълнителният директор на ваканционно селище „Терма вилидж".

Комплексът ни „Терма вилидж" е работодател на над 250 души. В момента на работа са 120 човека, ние имаме запълняемост от около 15-20 % в момента, работим на загуба и някак си оживяваме и се стараем да задържим хората, които работят при нас от много години.

Направихме инвестиции за на над 50 милиона евро в община Балчик за последните 5 години, имаме изградени с наши средства общински пътища, тротоари, дарили сме средства на църквата.

През всички тези година работихме за модерното развитие на Кранево в областта на туризма. Имахме само една молба в тези катастрофални времена за туризма - да бъдат разгледани нашите предложения от всички хотелиери и да се гласува за тези поправки, но не получихме разбиране.

С това свое гласуване местната власт в лицето на общински съветници във времената комисия показа своето неуважение и незаинтересованост за бъдещото развитие на туризма в общината", сподели разочарованието си Максим Секов.

„Желанието е едно, но имаме ли право?!", каза пред присъстващия бизнес Симеон Господинов, който е председателят на комисията и общински съветник. Като хотелиер той сподели, че също е засегнат, работи се на загуба. „Тази година е малко вероятно и възможно да направим нещо. Разумен ход е намаляването на туристическата такса за догодина", коментира той. Това предложение направи и колегата му Илиян Станоев. Неговото антикризисно предложение е да се върне за 2021 г. старият размер на туристическия данък от 2019.

Като законосъобразно именно това членове на комисията, но то не събра мнозинството от гласовете. На този етап не е ясна „дупката в общинския бюджет", мотивира вота „въздържал се" единият от членовете Владимир Лафазански.

Председателят на комисията и общински съветник Симеон Господинов сподели очакванията си, че въпросът за размера на туристическия данък ще се обсъжда наесен с бюджета. Комисията ще изготви доклад за работата си, който ще бъде внесен в местния парламент, а дали данъкът ще бъде намален през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният срок за изменения, валидни за следващата година

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.