• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

140 години от рождението на Гоце Делчев

140 години от рождението на Гоце Делчев

 

София /КРОСС/ На днешния ден се навършват 140 години от рождението на Гоце Делчев - един от основателите и идеолозите на Вътрешната Македоно-одринска революционна организация.  Делчев е сред най-значимите български революционери, почитан като национален герой в България и в Република Македония.

 

Роден e в Кукуш (днешен Килкис, Гърция) през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

 

Учи във Военното училище в София от 1891 година. Включва се в борбата за освобождаването на Македония, като за изграждането на революционна организация използва вече създадената образователна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за учител в Щип, където става член на Българските македоно-одрински революционни комитети. По-късно поема ръководството на организация. През лятото на 1896 г. участва в Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на БМОРК.

 

През есента на 1896  г. става учител в Банско, където се занимава и с организацията на голяма част от комитетите в Пиринския край. След това става представител на организацията в София и участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. С помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който подготвя и изпраща четници в Македония. Делчев играе важна роля в снабдяването на организацията с оръжие и финансови средства.

 

През 1902 година когато организацията, вече Тайна македоно-одринска революционна организация, се готви за въстание, Гоце Делчев е на мнение, че тя не е готова за него. Въстанието е отложено за 1903 г. по негово искане, подкрепено от Даме Груев и други революционери.

 

През май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попадна в обкръжение в село Баница (днес Веви, Гърция). Османска военна част блокира селото през нощта на 3 срещу 4 май. Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. Революционерът е убит при последвалото сражение.

 

Делчев е привърженик на лявото течение в Македоно-одринското освободително движение и има анархо-социалистически и републикански убеждения, които постепенно еволюират. Той не подкрепя решаването на Македонския и Тракийския въпроси чрез непосредствено присъединяване на двете области към Княжество България. Стои зад идеята, че Македония и Одринския вилает трябва да се обособят като самостоятелна автономна единица в Османската империя с равноправие на всички народности живеещи в нея. Като следващ етап той вижда развитието на тази единица, като република в контекста на бъдеща Балканска федерация или конфедерация. В същото време той не изключва и възможността Македоно-Одринска автономна област по примера на Източна Румелия да се присъедини към България. Самият Делчев определя себе си, както и славянското население в Македония и Одринско като българи. Приблизителна характеристика за неговите променящи се политически възгледи, дават следните мисли:

         "Гръцките свещеници и учители са пречка за нас. Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне да отхвърлим Турското робство".

            "Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество”.

         "Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония. Ето защо народите, населяващи тия две области, трябва сами с общи усилия и жертви да извоюват своята свобода и независимост в границите на една автономна Македоно-Одринска държава, като разчитаме само на материалната и морална подкрепа на България и на Великите сили”.

 

 

Годишнината от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана с различни мероприятия в страната. В Благоевград ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на големия български революционер на площад „Македония”. Ритуалът ще се състои в 11 ч. В Благоевградския регионален исторически музей бе открита изложба, посветена на годишнината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.