• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

УНИЦЕФ: Близо 400 милиона малки деца по света редовно са обект на дисциплиниращи практики, включващи насилие вкъщи

УНИЦЕФ: Близо 400 милиона малки деца по света редовно са обект на дисциплиниращи практики, включващи насилие вкъщи
Новите данни разкриват също, че много деца в ранна възраст са лишени от игра, развиваща грижа и подходящо взаимодействие с родителите и лицата, които се грижат за тях

/КРОСС/ Според нови данни на УНИЦЕФ близо 400 милиона деца на възраст под 5 години - или 6 от 10 деца в тази възрастова група в световен мащаб - редовно са подложени на вербална агресия или физическо наказание у дома. От тях около 330 милиона са наказвани с физически средства.

Данните разкриват липса на адекватни грижи, включително подходящо стимулиране и взаимодействие с децата у дома и подчертават колко решаваща е ролята на играта за развитието и психичното здраве на децата, но и на родителите и полагащите грижи лица.

Играта е най-доброто положително взаимодействие между родител и дете. Колкото по-рано започне играта, толкова по-добре за развитието на детето. Интензивното т.нар. от учените „подаване и връщане" между родител и дете, е най-добрият начин на игра и положително взаимодействие, което подпомага оптималното развитие на детския мозък.

Докато положителните чувства и емоции, резултат от играта и общуването между детето и хората, които полагат грижи за него подхранват положително развитието на детския мозък, токсичният стрес, причинен от насилствени дисциплиниращи практики, е вреден и има отрицателен ефект върху развитието и бъдещите постижения на детето.

„Когато децата са подложени на физическо или вербално насилие у дома или когато са лишени от социални и емоционални грижи от страна на близките си, това може да подкопае самочувствието и развитието им", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „Отзивчивото родителство и възпитанието, което включва игри с детето, може да донесе радост и да помогне на децата да се чувстват в безопасност, да учат, да изграждат умения и да се ориентират в заобикалящия ги свят."

Все повече държави забраняват физическото наказание над децата вкъщи. Повече от половината от 66-те държави, които са забранили тази практика, са приели или променили законодателството си през последните 15 години, но въпреки тези развития около половин милиард деца на възраст под 5 години остават без адекватна правна закрила.

Национално представително проучване на УНИЦЕФ за насилието над деца в България, проведено в периода 2019-2020 г., разкрива, че двама от всеки 5 родители (39,8%) съобщават за използване на насилствено физическо наказание (включително удряне на шамар, плесница, удряне, ритане или използване на предмет за биене на детето) на децата през последната година. Родителите на по-малки децата (до 6-год. възраст) значително по-често съобщават за използване на физическо насилие като форма на дисциплиниране, отколкото родителите на по-големите деца (на 12 и повече години).
В световен мащаб вредните социални норми, които са в основата на методите за насилствено възпитание на децата, продължават да съществуват, а според оценки на УНИЦЕФ малко повече от 1 на всеки 4 майки и лица, полагащи основни грижи, посочват, че физическото наказание е необходимо за правилното отглеждане и възпитание на децата.

Данните - публикувани на първия по рода си Международен ден на играта - подчертават също така различията в практиките на полагане на грижи и достъпа до възможности за игра. Например, новите оценки показват, че приблизително 4 от 10 деца на възраст 2-4 години нямат достъп до достатъчно отзивчиво взаимодействие или стимулация у дома, което означава, че те могат да изпитат емоционално пренебреграване и чувство на откъснатост, несигурност и поведенчески проблеми, които могат да продължат и в зряла възраст. Същевременно 1 от 10 деца пропуска дейности като: четене, разказване на приказки, пеене и рисуване с родителите си или с полагащите грижи за него, които са от решаващо значение за насърчаване на познавателното, социалното и емоционалното му развитие.

Данните също така показват, че около 1 от 5 деца на възраст 2-4 години не играят със своите родители или полагащите грижи лица вкъщи, а около 1 от 8 деца на възраст под 5 години нямат играчки или предмети за игра вкъщи.

Резултатите от друго проучване на УНИЦЕФ, проведено сред 5 000 родители от 13 държави в Европа и Централна Азия, включително: Албания, България, Гърция, Косово, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Украйна, Таджикистан и Узбекистан, чрез мобилното приложение Bebbo - показват, че три четвърти от родителите са заявили, че имат нужда от по-ефективни програми за подкрепа на родителите на малки деца, особено от раждането до 3 години, но само половината от тях са имали достъп до тях.
Повечето родители са търсили подкрепа от приятели, семейство, съседи и приложението за родители Bebbo на УНИЦЕФ, което предоставя експертни съвети за здравето и развитието на децата. По-рядко родителите са се обръщали за подкрепа към обществени организации, правителствени и публични служби.

„Първите години на родителството могат да бъдат предизвикателство, но те са уникална възможност за изграждане на важна основа за развитието на детето през целия му живот", - каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, и добави: „Това е един от най-значимите моменти в живота на детето: "Резултатите от проучването сред родителите са призив за действие към лицата, вземащи решения, и работодателите за укрепване на системите и програмите за подкрепа на родители и за най-добрър старт в живота на всяко дете. В България УНИЦЕФ подкрепя две ефективни програми, които помагат на семействата с малки деца - „Патронажна грижа" и „Ранна детска интервенция". В допълнение, за да предоставим универсална подкрепа за родителите, Детският фонд на ООН стартира Bebbo - безплатно иновативно приложение, разработено от експерти по ранно детско развитие и одобрено от Министерството на здравеопазването в България."

Проучванията показват, че основаните на доказателства програми за родителство подобряват грижата за децата, намаляват насилието и малтретирането в семейството и подобряват психичното здраве на децата и родителите. Тези програми включват напътствия за позитивни подходи, изграждане на силни взаимоотношения между родителите и децата и подкрепа за играта, ненасилствената дисциплина и общуването.

За да се гарантира, че всяко дете расте с усещането за безопасност и любов, УНИЦЕФ призовава правителствата да увеличат усилията и инвестициите в:
- Закрила: Укрепване на правната и политическата рамка, която забранява и прекратява всички форми на насилие срещу деца в дома;

- Подкрепа за родителите: Разширяване на основаните на доказателства програми за родителство, които насърчават положителни, игрови подходи и предотвратяват насилието в семейството;

- Учене чрез игра: Разширяване на достъпа до места за учене и игра за децата, включително детски градини, училища и детски площадки и подкрепа на родителите за отделяне на време и провеждане на дейности и игри за учене за най-малките у дома. 

„На първия Международен ден на играта трябва да се обединим и да се ангажираме отново да сложим край на насилието над деца и да насърчим позитивното и отзивчиво възпитание, което включва игра между деца и родители", добави Ръсел.

Вижте как УНИЦЕФ в България подкрепя родителите и децата в нашия Годишен доклад за 2023 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.