• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8246
 •  GBP / BGN 2.3142
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 36°C

Образна диагностика от бъдещето в УМБАЛ Александровска

Образна диагностика от бъдещето в УМБАЛ Александровска

/КРОСС/ Последно поколение 128-срезов компютър-томограф "Сименс" и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат „Шимадзу" са най-новите придобивки в Александровска болница и днес бяха официално представени в Клиниката по образна диагностика, в присъствието на зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, ректорът на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков, деканът на Медицински факултет към МУ проф. Димитър Буланов, представители на БЛС, АЯР, колеги и партньори. Тържествен водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Атанас Йонков приветства присъстващите и благодари на принципала (Здравното министерство) за оказаната финансова подкрепа. В словото си той изтъкна, че има нещо символично в това, че зоната, в която е ситуирана най-новата дигитална образно-диагностична апаратура, е топлата връзка, която свързва двата хирургични блока, известна сред служителите като „моста".

„Нека принесем тази символика към настоящият момент и новата модерна апаратура да бъде мост към живота! „Мостът" да бъде преход към нуждаещите се да получат здраве", призова проф. Йонков.

„Мога да кажа, че сме много горди с успешно реализирания проект, който води до дигитализация, до развитие на технологиите, до обучение на студентите, затваря цикъла в диагностиката на пациентите, помага за поддържането на спешността и доказва, че Университетска болница „Александровска" е и ще бъде флагман на университетската медицина в България", заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Началникът на Клиниката по образна диагностика доц. Мартин Крупев изрази задоволство от новите придобивки, като заяви, че е особено щастлив заради младите колеги, които от самото начало на професионалния си път ще иматвъзможността да работят с качествена и съвременна апаратура. Той пожела на всички здраве и никой да не ползва лично услугите на тези машини.

До края на годината в УМБАЛ „Александровска" ще бъдат пуснати в експлоатация още един рентгенов апарат от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система тип С-рамо за екстракорпорални литотрипсии „Дорниер" към Клиника по урология. Апаратите са на обща стойност близо 5 млн. лева, осигурени от Министерството на здравеопазването, съгласно договор за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на държавните лечебни заведения. Всеки един от апаратите е снабден с модерни технологични и софтуерни решения, чрез които значително ще се подобри качеството на диагностичния и терапевтичния процес за пациентите във всяка една от лечебните структури на болницата.

Рентгеновите апарати са снабдени с високочувствителни дигитални детектори, чрез които образи с висока разделителна способност се визуализират в реално време, както и софтуер за допълнителна пост-обработка на образа, с което значително се разширяват клиничните приложения на апаратите.

128-срезовият компютър-томографът SOMATOM go.Top от последно поколение е с възможност за провеждане на прецизни образни изследвания в широк спектър клинични области (ангиология, кардиология, онкология и др.). Той разполага с характеристики, които позволяват изследването да се извършва по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от стандартното. В същото време се получават образи с изключително високо качество и диагностична стойност, а иновативните техники за управление (изкуствен интелект) улесняват работата медицинския персонал и подобряват комфорта на пациента.

Помещенията, в които пациентите ще бъдат обслужвани, са изцяло реновирани, с цялостна подмяна на подовата настилка, на таваните и на няколко вида инсталации (осветление, климатизация, електроинсталация).

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ "Александровска" е най-старото рентгеново отделение у нас. Само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи, Александровска болница е първото лечебно заведение, което закупува рентгенов апарат. Днес, екипът ѝ осигурява цялата гама рентгенови и образни изследвания на пациенти по спешност, неотложен прием и на хоспитализирани пациенти, 24 часа в денонощието. Годишно през клиниката преминават повече 22 000 човека за образно-диагностични изследвания.

С новото съвременно оборудване УМБАЛ „Александровска" затваря една страница от историята си, свързана с използването на стара и амортизирана апаратура и изцяло преминава към дигитализация, възможност за обслужване на по-голям брой пациенти и осигуряване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се превръща в конкурентна база и за обучение на различни специализанти в областта на образната диагностика.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.