• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

МВнР с реакция за резолюцията на македонския парламент към България

МВнР с реакция за резолюцията на македонския парламент към България

/КРОСС/ Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Това се казва в изявление на МвнР.

В четвъртък в парламента на РС Македония е приета нарочна резолюция във връзка с преговорите с България около членството на страната в ЕС. В нея се казва, че „македонският език е македонски, отделен и различен от другите, както и че македонският народ няма да позволи никой да оспорва историята на тяхната страна.”

Страната ни ще очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество, което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право, информират още от МВнР.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", се казва още в изявлението на външното ни министерство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.