• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

"Възраждане": Настояваме Димитър Радев да подаде оставка като управител на БНБ

"Възраждане": Настояваме Димитър Радев да подаде оставка като управител на БНБ

/КРОСС/ От парламентарната група на „Възраждане" настояха на брифинг в парламента управителят на БНБ Димитър Радев да подаде оставка. Искат също да спре всякаква работа по технически проекти, свързани с унищожаване на българския лев и Валутния борд чрез въвеждане на еврото.

"Пресконференцията днес е във връзка със съобщение, което БНБ разпространи вчера. Интересно е, че се налага да си говорим през медиите, предвид, че в сряда на практика бяхме там и разговаряхме с управителя на БНБ Димитър Радев", посочи депутатът Деян Николов. Той отбеляза, че вчера в съобщение от БНБ е казано, че Управителният съвет на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, който е съгласуван с Европейската централна банка. "Ние разполагаме с този проект, като там се предвижда унищожаване на българския лев и на Валутния борд", посочи Николов. И добави, че „по план, казват, че протича подготовката за тестово отсичане на български евромонети и също по план протичат промените в платежните системи".

Това е интересно прессъобщение от гледна точка на това, че когато ние бяхме в сряда при Димитър Радев, той каза, че на практика БНБ не извършва съществена подготовка по отношение на влизането на България в еврозоната. И нещата и проектите, по които работят, всъщност са част от ангажименти, поети заради членството на България в банковия съюз", обясни Николов, цитиран от БТА. Депутатът коментира, че от съобщението вчера разбират, че на практика се работи и протичат по план определени процеси.

"Ние направихме доста обстойна проверка и установихме, че от БНБ работят по много повече неща и на практика Димитър Радев в сряда буквално ни излъга в очите", каза Николов. И добави, че БНБ работи по плана за въвеждане на еврото. По думите му казаното от Димитър Радев в сряда на срещата е "една брутална лъжа".

В тази връзка искам да кажа, че ние от „Възраждане" приемаме това, което в момента БНБ прави и в частност Димитър Радев, като една „мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на българската фискална и финансова независимост и премахване на националния ни суверенитет по отношение на паричната ни система", заяви депутатът. Според него от БНБ се опитват да унищожат Валутния борд и българския лев, въпреки че има 600 хиляди българи, които ясно са заявили, че искат да има референдум по темата, както и социологически проучвания, които показват, че поне 60% от българското население не желае България да влиза в еврозоната. "И това става в ситуация, в която мандатът на управителя на БНБ изтече преди две години", добави Николов.

Той настоя от БНБ да публикуват вътрешните си планове и работни графици, свързани с унищожаването на българския лев и на Валутния борд чрез приемане на еврото, да публикуват проектозакона за БНБ, върху който работят и "отново цели унищожаване на лева и Валутния борд". По думите му това се обсъжда с Европейска централна банка, но е редно да бъде първо обсъдено в България и българското общество да знае какво точно се готви.

Настояваме отново да спре всякаква работа по технически проекти, свързани с унищожаване на българския лев и Борда, посочи депутатът. Той поиска всички представители на БНБ, които участват в координационния съвет за въвеждане на еврото в България, незабавно да се оттеглят и да прекратят работа в съвета, както и да се прекрати комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия по теми, свързани с въвеждането на еврото в България, "защото такъв приоритет пред България няма и на първо място ще има референдум".

Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ и за времето, в което няма такъв официално назначен, някой от подуправителите да изпълнява неговите функции, заяви Николов. Той каза още, че няма да позволят „еврото да бъде вкарано под масата в България".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе май под диктовка на Москва Крос е станал сайт на фашистите от възраждане, ,но какво да се учудваме фашистка Русия финансира фашисти…Истинският български лев е бил унищожен на 09.09.1944г от същите варвари на които се кланяте родни русороби.

19.05.2023 22:02:57

Анонимен

Българските риберал фашисти искат да прецакат референдума на Възраждане , за запазване на Българският лев .Ако това стане ,ще е ясно че гробокопачите на България са се хванали за лопатите да затрият нашата родина България .

19.05.2023 20:35:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.