• 23 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6595
  •  GBP / BGN 2.2406
  •  CHF / BGN 2.1060
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Зарица Динкова: "С гастрономическо пътуване във времето можем да върнем вкусовете на българския регион до древността"

Зарица Динкова: "С гастрономическо пътуване във времето можем да върнем вкусовете на българския регион до древността"

/КРОСС/ Министърът на туризма Зарица Динкова е официален гост на 8-ми Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания. В рамките на събитието тя участва в панела: „Подобряване на връзките между туризма и селското стопанство". На събитието официални лица са държавният секретар по туризъм на Испания Росана Морийо, директорът за Европа на Световната организация по туризъм Алесандра Прианте и генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

„България пази тайни още от древността, когато е създадена. Тя е интересна дестинация за туристите, които я посещават. Това, което можем да предложим е наследство от вековни исторически и географски наслагвания. Комбиниране на история и география. Срещата на различните култури е отразена и в гастрономията ни. Спецификата на българската кухня като смесица от тези вкусове е много цветна и богата с влияние от изтока до Централна Европа.", каза министър Динкова.

„Характерен символ за нашата страна е българската роза. Ние сме производител на най-качественото в света масло от рози, което се използва в най-престижната козметика. Българската роза пленява не само с цвят и аромат. Но можем да говорим и за вкуса на розата. Тя се използва и в гастрономията като хранителна добавка и декорация. В България се произвеждат все повече разнообразни продукти от роза, които освен красиви, ароматни и приятни, са и полезни за здравето. Розовият цвят присъства във все повече напитки и хранителни продукти. Това е една налагаща се модерна кулинарна тенденция, която държим да популяризираме.", отбеляза министър Динкова.

България е един от важните производители на селскостопански биологични продукти, което прави гастрономичният продукт много ценен в хотелите и селските къщи, които практикуват именно затворения цикъл „от фермата до трапезата", допълни още министър Динкова. Вече 11 хотели са получили престижен международен стандарт „зелен ключ". Това са освен 4 и 5 звездни хотели във високия клас на предлагане, така и къщи за гости, които се управляват от семейства в по-труднодостъпни региони. За нас е изключително важно да развиваме туризма в двете направления и да подпомагаме политически предлагането на затворения гастрономичен цикъл, който внася добавена стойност както по отношение на качеството, така и на работни места.", посочи Зарица Динкова.

Тя уточни, че Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните в България работят съвместно за развитие и рекламиране на 12 привлекателни винено-кулинарни маршрута. Българската гастрономия и винарство са обявени за нематериално културно наследство и именно по този начин се промотират на света.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.