• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Министърът на туризма: България предлага изключително много възможности за туризъм като четирисезонна дестинация

Министърът на туризма: България предлага изключително много възможности за туризъм като четирисезонна дестинация

/КРОСС/ Амбицията ми е да спрем да мислим за България като дестинация в рамките на сезонността. България предлага изключително много възможности за туризъм като четирисезонна дестинация. Това е амбицията и стратегията ни да я наложим целогодишно и моята лична амбиция - да не се работи от сезон на сезон, а системно и постоянно, така че всеки един сезон да е силен. Това каза в предаването „Стълбището" на Дарик радио министърът на туризма Зарица Динкова.

Министерството отчита ръст в туризма от 5% през месец декември и 3,5% през януари. „Имаме ръст, независимо сложната ситуация с Израел. Установихме, че кризата ще се отрази на сезона ни, започнахме интензивно да подпомагаме зимните ни курорти, за да рекламираме в съседните ни държави", обясни министърът.

Наблюдава се ръст от 30% в посещенията на туристи от Турция. Добри са данните и за Северна Македония, както и за Великобритания. „В Гърция има проблем с COVID и това малко потиска потока от там. В съседна Румъния, откъдето туристите ни са основно семейства с деца, кризата с морбили се отразява", обясни Динкова.

Туристическият поток от Италия и Испания е с близо 50% по-висок в сравнение с миналата година, отбеляза тя. Като вероятните причини тя посочи отлива на посещения от руския и украински пазар. Италианските и испански посетители у нас са фокусирани предимно върху градски уикенд туризъм. Интересува ги културната ни и кулинарна оферта, обясни Динкова.

Туризмът определено е свързан със сигурността и мира, коментира Зарица Динкова и допълни, че повечето хора търсят спокойствие, комфорт в почивката си, за да се заредят за предстоящата напрегната работна година. „Войната в Украйна продължи повече, отколкото експертите прогнозираха, и това поставя страната ни, заедно с Румъния, в неравностойна позиция от гледна точка на конкурентност", посочи министърът на туризма.

Тя заяви, че миналата седмица в Брюксел е разговаряла с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, с когото са обсъдени евентуални компенсиращи мерки. „Вече мина разговорът на техническо ниво и той пое ангажимент да ни съдейства. Така че търсим варианти да помогнем на сектора", каза още Динкова.

България трябва да работи в посока на реклама на СПА услугите, винен туризъм и нови изживявания като планинско ориентиране, оцеляване в трудни условия. Културно-историческият туризъм също трябва да се развива, предвид богатото наследство, което има, подчерта Динкова. „Това е нещо, което с министъра на културата планираме да видим как бихме могли да оптимизираме, да направим по-достъпно - и посещаемостта, и като визуализация", допълни тя.

„Добрият продукт се маркетира лесно, а българският продукт става все по-добър. Въпросът е да сме модерни и ние в средствата за маркетинг и реклама. Именно и затова направихме тази реформа, която е  пилотно издание в черноморските общини за начина по който се разходват средствата за маркетинг и реклама. Тази година амбицията ни е да я насочим навътре в страната и други видове туризъм да се възползват от нея", каза Зарица Динкова.

Тя допълни, че вижда един голям оптимизъм от бизнеса и много добра обратна връзка от околните ни държави.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.