• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър "Седичи"

Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър "Седичи"

/КРОСС/ Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и нараства с всяко следващо издание на фестивала, който вече има свой интернационален Фестивален оркестър с първи концерт в залата на НМА под диригентството на Христо Павлов на 30 май с произведения на Александър Раскатов, Гия Канчели, Елгар, Венцислав Мицов. Посветен е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, а солист ще бъде пианистката Анна Леви.

„Камерата Орфика“ към НБУ под палката на Найден Тодоров участваха в откриването на фестивала на 23 май със солисти Марио Хосен, Людмил Ангелов, Марта Потулска и Лиляна Кехайова – стилен концерт с Моцартова музика.

„Софийски солисти“ се представиха с традиционните два концерта  - на 28 май с диригент Пламен Джуров, Николай и Минчо Минчеви в зала „България“ цигулките на лауреата на Световния конкурс за лютиери Владимир Тилев, а на 21 юни във Военния клуб новият ръководител на ансамбъла Константин Добройков и виолончелистът Александър Димитров представят предизвикателни творби на Стравински-Уолфиш и Петерис Васкс.

Тази година на 27 май мощно се присъедини Сливенският симфоничен оркестър по повод 90-тата си годишнина, под  диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на Първия международен певчески конкурс на името на Камен Чанев.

70 години на Плевенската филхармония също ще бъде чествана в зала „България“ на 5 юни със забележителния формат „Гергов и синове“, който събира на една сцена именития ни диригент и тримата му сина като солисти.

На 16 юни Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и солисти Маргарита Илиева - пиано, Атанас Кръстев - виолончело, Вълчан Вълчанов - обой, Недялко Недялков – кавал за пореден път е с премиери на Георги Андреев, Асен Аврамов, Прокофиев, Лазар Николов.

Следва на 23 юни Симфониета Шумен с диригент Калина Василева и солисти Емелина Горчева-Димова и Георги Черкин – пиано, Мирослав Димов – маримба, също е с премиера от солистката и творби от Веселин Стоянов и Рахманинов. Истински чудеса правят Русенската филхармония и нейния главен диригент Димитър Косев в мисията си да стимулират млади композитори да пишат за оркестъра – след огромния успех миналата година ни очаква още един енергизиращ концерт с цели 10 български премиери!

А в края на фестивала на 28 юни е поредното гостуване на Павел Балев и Варненската филхармония, този път с фантастичната концертмайсторка на Виенската филхармония Албена Данаилова в програма с автори Големинов, Владигеров и Брукнер. Началото и края на фестивала са рамкирани от Софийската филхармония, и за това четете по-долу.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.