• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Как да почистим диваните ефективно?

Как да почистим диваните ефективно?

/КРОСС/ Сигурни сме, че едни от най-любимите ви мебели са диваните, които сте разположили в дневната, домашния офис или трапезарията. Вие седите върху тях, докато гледате телевизия, каните приятели на приятни разговори, ползвате ги като място за релакс и за какво ли още не.

Но тъй като ги използвате 24/7, тези меки мебели се замърсяват доста бързо и се питате как да ги поддържате чисти, без петна и лоши миризми.

 


Как да почистите лесно и ефективно диваните у дома?
Преди да пристъпите към почистването трябва да погледнете препоръките, които е дал производителя. Обикновено те се намират върху етикета на дивана и производителя описва както вида на материята на дамаската, така и с какви препарати може да се почиства. Никога не пренебрегвайте тази информация, тъй като тя ще ви каже дали даден разтвор или препарат е подходящ за тапицерията на вашия диван.

Почистване от прах и косми
Възможно най-бързия и лесен начин да почистите меката мебел от косми, трохи, прах и други замърсители е като я почиствате поне два пъти седмично с домашния уред за прахосмучене.
Включете уреда, поставете подходящите приставки и внимателно почистете целия диван. Обърнете специално внимание на възглавниците и на ръбовете на дивана, тъй като там най-често се събират по-големи количества прах, косми и трохи. Отстранете възглавниците и почистете добре и основата на дивана.

Премахване на миризми
Ако меката мебел не мирише много приятно, използвайте сода за хляб. Поръсете целия диван със сода и я оставете да подейства за около 15 - 20 минути. След това я отстранете с домашния уред за почистване на килими.

За да почистите и отстраните миризмите от дивана можете да ползвате и равни количества топла вода и бял оцет (ябълков). Направете разтвора, потопете в него суха, чиста кърпа и минете целия диван с него. Оставете да действа за мъничко, след което забършете тапицерията със суха кърпа.

За дезинфекция и отстраняване на миризми можете да пробвате и с топла вода, в която да добавите 4 - 5 капки масло от чаено дърво.

 



Отстраняване на петна
Ако по дивана има замърсени участници или петна, можете да ги отстраните по следните начини:

- Направете течен разтвор от равни части вода и сода бикарбонат и напръскайте замърсяванията. Щом разтвора попие добре и содата проникне в петната, използвайте твърда четка или четката от прахосмукачката, за да ги отстраните. Накрая използвайте суха кърпа, с която да забършете добре дивана.

- Ако петната са по-големи и упорити, в подходящ съд смесете по една чаена лъжичка препарат за съдове, бял оцет и сода. Към тях добавете топла вода и разбъркайте. (Разтворът трябва да се пени, тъй като оцета и содата реагират помежду си). После нанесете разтвора директно върху петната и оставете да действа 10 - ина минути. След като изсъхне, избършете повърхността с чиста кърпа.

Дълбоко почистване
За да почистите дълбоко диваните, най-ефективният начин е да използвате пара. След като почистите меката мебел с уреда за прахосмучене и отстраните трохите, праха и космите от повърхността на дивана, включете парочистачката и почистете добре. Тъй като горещата пара излиза от уреда под налягане, тя (парата) прониква дълбоко в тапицерията и отстранява не само замърсявания и миризми, но и премахва акари и всякакви други микроорганизми.

За дълбоко почистване можете да опитате и с течен разтвор от половин литър вода, чаша бял оцет и няколко капки етерично масло от лавандула. Направете разтвора, потопете в него чиста кърпа и минете дивана за него. Този домашно приготвен разтвор има свойството не само да почиства и дезинфекцира в дълбочина, но и да ароматизира по един много приятен и релаксиращ начин дивана.

 

 

Вече знаете как да почистите диваните в дома и както виждате това не е никак трудно. Но ако се страхувате, че няма да се справите добре сами с почистването, винаги можете да потърсите специализирана фирма, която ще почисти и освежи дивана ви бързо и напълно професионално.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.