• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Как влияе на тялото ни употребата на хранителни добавки?

Как влияе на тялото ни употребата на хранителни добавки?

/КРОСС/ Определят хранителните добавки като нож с две остриета. Прекомерната употреба води до сериозни последици.

В много случаи може да увреди здравето и дори психиката. Затова експерти настояват продажбата им да става при спазването на строг регламент, а качеството им стриктно да се проверява, предава NOVA.

Добавките са концентриран източник на полезни вещества. Приемът им гарантира не само физическа активност, но и психическа устойчивост. Възможно е обаче това да създаде сериозни проблеми.

„Съществува забранителен списък на 120 растения, които не могат да бъдат влагани в хранителни добавки”, обясни доц. Силвия Цанова-Савова. „Те стимулират организма, главно централната нервна система, правят ни по-концентрирани и по-работоспособни”, добави фитнес инструкторът Владимир Калъпсъзов. 

Голямото разнообразие от хранителни добавки навлиза все по-широко в живота не само на спортистите. А широката употреба е гаранция за пазарен успех. „Пазарът постоянно нараства. Само за сравнение може да се каже, че в Съединените американски щати този пазарен дял е около 120 милиарда”, посочи Савова. 

Заради големите печалби регулацията на пазара става все по-трудна.Специалистите обясняват, че за да бъдат безопасни добавките се взимат под внимание три основни фактора.

„Това е горната граница за безопасен прием на съответния витамин и минерал, но също така и хранителният прием от всички други източници”, посочи още Савова. 

За да спазим важните пропорции при приема на хранителни добавки, фитнес инструкторите съветват - да не сме обсебени от идеята за бързи резултати „Като всяко друго нещо трябва да внимаваме, не трябва да прекаляваме. Необходимо е да четем етикета и това, което пише на дозите за хранителни добавки”, разясни Калапсъзов. 

За да постигне желаните резултати Владимир е наблегнал не на добавки, а на натурални методи - правилно хранене и усилени тренировки. Според него, хранителните добавки ни дават нещо допълнително, но не могат да заместят енергията, придобита по естествен начин.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.