• 02 Дек 2021 |
 •  USD / BGN 1.7287
 •  GBP / BGN 2.3010
 •  CHF / BGN 1.8757
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

БСП – София: Трябва да запазим социално поносимата цената на парното

БСП – София: Трябва да запазим социално поносимата цената на парното

/КРОСС/ Една от основните ни цели е да гарантираме стабилността на "Топлофикация - София" и запазване на социално поносимата цена за всички потребители на тази услуга. Консултантът „Блек и Вийч" препоръчва няколко пъти в годината, при различните флуктуации на цената на природния газ, да бъде актуализирана и цената на топлинната енергия. Нали си представяте какво значи това за средностатистическия софиянец особено в зимния период. Това каза Калоян Паргов, председател на групата на „БСП за България" в СОС по време на днешната сесия.

Според него одобряването на доклада, изготвен от американските консултанти относно техническа и финансова стабилизация и модернизация на мощностите и управлението на дружеството, означава, че общинските съветници приемат всичките постановки, заключения, изводи, препоръки и насоки, че се съгласяват с тях и приемат да върви в посоката, която той е начертал.

„Недоумявам защо се бърза с приемането този доклад, при положение че имаме съмнения", заяви Паргов и обясни, че социалистите предлагат нов проект за решение, не защото искат да спрат работата на консултанта или процеса, а защото искат да са убедени, че пътят, който се препоръчва за развитието на „Топлофикация - София", е правилен и ще доведе до постигане на целите.

Председателят на групата на „БСП за България" в СОС изрази съмнение по отношение на разработването на план за надграждане на капиталов ремонт и рекапитализация.

„Догодина, когато започнем да реализираме тази схема, ще се окаже, че сме в разрез със европейските регламенти за енергийна ефективност. Изисква се минимум 80% ефективност на инсталацията за комбинирано производство, а в доклада е записано по-малко от тази", обясни той.

„Има въпроси, които трябва да се изследват в дълбочина. Трябва да се направи сравнение между нашето техническо задание, доклада, който беше направен преди 3 години от работната група и това, което ни е представено от консултанта, за да се уеднаквят представите. Да не се окаже, че едно очаквахме, ама друго стана", изтъкна Калоян Паргов.

Милка Христова обясни, че с този доклад се предлага Столичният общински съвет да одобри напредъка на изпълнението на Договора за техническо консултиране от 18 юни 2021г. и се възлага на кмета на Столична община и на изпълнителния директор на „Топлофикация-София" да предприемат необходимите фактически и правни действия по изпълнението на дадените препоръки.

„Създава се впечатление, че договорът за техническото консултиране е изпълнен и трябва да започнат действия по изработения от консултанта план. Но това не е така", каза Милка Христова и обясни, че с договора на американския консултант е възложено да изпълни 11 задачи.

„По всяка от тях трябва да се изготви и предостави подробен писмен доклад, който следва да се включи като самостоятелна глава в окончателния доклад. Към момента консултантът е представил изпълнение само по два доклада по задача №2 - за изготвяне на план за модернизация, оздравяване и рекапитализация и № 3 - за изготвяне на финансова програма за плана и само тези два доклада са представени за одобряване в СОС. Все още не са изготвени такива важни доклади като тези за правната и управленска структура, юридическия преглед на плана, източници на доставка на оборудването и други", изтъкна тя.

„Считам , че допускаме нарушение, както на Решение №207 от 22.04.2021г. на СОС, така и на споразумението по договора с консултанта, тъй като никъде в тях не се предвижда поетапно приемане от СОС на междинни доклади. При липсата на окончателен доклад, в т.ч. на предложена правна и управленска рамка, както и без извършени консултации и съгласувания с Министерството на енергетиката, КЕВР и БЕХ, започването на действия по изпълнението на задача 2 и 3 е необосновано и неправилно. Тя изрази и своето безпокойство по обосноваността на финансовия модел и неговата надежност, както и опасността Столична община да бъде принудена да поеме сериозни финансови ангажименти.

Милка Христова обясни, че по тези причини общинските съветници от БСП са внесли свой проект на решение, с който се предлага да се приемат за сведение двата междинни доклада и да се извърши оценка на предложения технически модел за обновяване на Топлофикация София, но без да започва преждевременно изпълнение на тези доклади.

Диана Тонова настоя вносителят да обясни какви правни и фактически действия възлага на кмета на Столична община по изпълнение на препоръките.

„Остава усещането, че се цели заобикаляне на Общинския съвет и предоставяне възможност на кмета да подписва празен чек", заяви Тонова.

Според Николай Велчев в анализа на американския консултант е пропуснато една важно направление, свързано с геотермалната енергия. „Възможностите на региона са неглижирани. Става дума освен за преструктуриране и стабилизиране на дружеството, но и за новите реалности, в които то ще трябва да работи в бъдеще", изтъкна Велчев и допълни, че геотермалната енергия трябва да се използва наравно с другите възобновяеми енергийни източници.

Предложеният от общинските съветници на БСП нов проект за решение бе подкрепен от представителите на ДБ и независимия съветник Борис Бонев, но бе отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ - СДС и „Патриоти за София".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.