• 03 Юни 2023 |
 •  USD / BGN 1.8172
 •  GBP / BGN 2.2761
 •  CHF / BGN 2.0043
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?

/КРОСС/ Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара за пръв път от 10 месеца, а според сайта за данни CoinMarketCap през последния месец криптовалутите като цяло са загубили пазарна стойност от близо 800 млрд. долара, тъй като инвеститорите се притесняват от затягането на паричната политика.

В сравнение с последния цикъл на затягане на политиката на Фед, започнал през 2016 г., криптовалутите са много по-голям пазар, което поражда опасения относно обвързаността им с останалата част от финансовата система, пише в свой икономически анализ агенция Ройтерс.

Колко голям е пазарът на криптовалути?

През ноември най-популярната криптовалута биткойн достигна исторически връх от над 68 000 долара, с което стойността на криптопазара достигна 3 трлн. долара, според CoinGecko. Във вторник числото вече беше 1,51 трилиона долара.

Биткойнът представлява близо 600 млрд. долара от тази стойност, следван от етериум с пазарна капитализация от 285 млрд. долара.

Въпреки че криптовалутите се радват на експлозивен растеж, пазарът все още е сравнително малък.

Пазарите на акции в САЩ, например, са на стойност 49 трилиона долара, докато Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари определи непогасената стойност на пазарите на фиксирана доходност в САЩ на 52,9 трилиона долара в края на 2021 г.

Кой притежава и търгува с криптовалути?

Криптовалутите започнаха като феномен на дребно, но институционалният интерес от страна на борси, компании, банки, хедж фондове и взаимни фондове расте бързо.

Въпреки че е трудно да се получат данни за съотношението между инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори на криптопазара, Coinbase - най-голямата борса за криптовалути в света, заяви, че през четвъртото тримесечие институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно са притежавали по около 50% от активите на платформата ѝ.

Нейните институционални клиенти са изтъргували 1,14 трлн. долара в криптовалути през 2021 г., в сравнение с едва 120 млрд. долара през 2020 г., каза Coinbase.

По-голямата част от биткойн и етериум в обращение се държи от малцина избрани. В доклад от октомври на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) се посочва, че 10 000 инвеститори в биткойни, както физически, така и юридически лица, контролират около една трета от пазара на биткойни, а 1 000 инвеститори притежават приблизително 3 млн. биткойн токена.

Според изследване на Чикагския университет, към 2021 г. приблизително 14% от американците са инвестирали в цифрови активи.

Може ли сривът на криптовалутите да навреди на финансовата система?

Макар че общият криптопазар е сравнително малък, Федералният резерв на САЩ, Министерството на финансите и Международният съвет за финансова стабилност отбелязаха стабилните монети - цифрови токени, обвързани със стойността на традиционни активи, като потенциална заплаха за финансовата стабилност.

Стабилните монети се използват най-вече за улесняване на търговията с други цифрови активи. Те са обезпечени с активи, които могат да загубят стойността си или да станат неликвидни по време на пазарен стрес, а правилата и оповестяванията, свързани с тези активи и правата на инвеститорите за обратно изкупуване, са неясни.

Това може да направи стабилните монети уязвими към загуба на доверието на инвеститорите, особено в периоди на пазарен стрес, заявиха регулаторите.

Това се случи в понеделник, когато TerraUSD - основна стабилна криптовалута, наруши обвързаността си с долара в съотношение 1:1 и падна до 0,67 долара, според CoinGecko. Този ход отчасти допринесе за спада на биткойн.

Въпреки че TerraUSD поддържа връзката си с долара чрез алгоритъм, изтичането на средства от инвеститорите върху стабилни монети, които поддържат резерви в активи като пари в брой или търговски ценни книжа, може да се разпространи в традиционната финансова система, предизвиквайки стрес в тези базови класове активи, твърдят регулаторите.

Тъй като съдбата на все повече компании е свързана с представянето на криптоактивите и традиционните финансови институции се впускат все повече в този клас активи, се появяват и други рискове, казват регулаторите. През март например изпълняващият длъжността Comptroller of the Currency предупреди, че банките могат да бъдат спънати от криптодеривати и нехеджирани криптоекспозиции, като се има предвид, че те работят с малко исторически данни за цените.

Все пак като цяло регулаторите са разделени по отношение на размера на заплахата, която сривът в стойността на криптовалутите представлява за финансовата система и икономиката в по-широк план.

 Източник:БГНЕС

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.