• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Томислав Дончев: Светът след пандемията ще бъде различен

Томислав Дончев: Светът след пандемията ще бъде различен

/КРОСС/ Светът след пандемията ще бъде различен, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на уеб семинар за Зеления пакт и дигиталната трансформация като възможности за конкурентоспособността на българската икономика, организиран от Искра Михайлова - заместник председател на политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Той добави, че не бива да се търсят икономическите резултати от момента преди кризата. Затова трябва да се осъществи план, който да генерира дългосрочни предпоставки за конкурентоспособност и в същото време да провежда реформи.

Според Дончев ЕС не е инструмент за управление за кризи, но Съюзът досега е успявал да се справи с всяка една криза. "Сега съм убеден, че и след тази криза ще излезем по-силни и по-подготвени", допълни Томислав Дончев.

Вицепремиерът добави, че България е успяла да изпрати на Европейската комисия преди около 2 месеца версия 1.0 на Националния план за възстановяване и устойчивост. След разговори и обсъждане този документ е бил усъвършенстван. Към момента страната ни е готова с версия 2.0, която съвсем скоро ще бъде публикувана. Тази версия запазва началната си конструкция. Има четири стълба. Първият стълб е "Иновативна България", където се големите инвестиции в образование, иновации. В "Зелена България" са големите инвестиции за енергийна ефективност във всички сектори. В "Свързана България" са голяма част от инвестициите във всякакъв тип свързаност - от транспортна до дигитална свързаност. Четвъртият стълб е "Справедлива България", където са голяма част от инвестициите в социалната сфера и здравеопазването.

Променената версия на плана е в това, че сега той е много по-ориентиран към бизнеса, уточни Дончев. Отделени са допълнителни средства за целенасочени инвестиции в конкурентоспособност на предприятията. Всички те попадат в графата "зелен преход" и "дигитален преход". Планът има и силен акцент, комбинирайки се по адекватен начин с инвестициите от Фонда за справедлив преход по отношение на енергийната трансформация. Включена е възможността да се експериментира на пилотна фаза със съоръжения за производство на водород, както и за транспортиране на водород.

"Да, мащабите, които са предвидени, няма да решат нито един от проблемите на енергопроизводството в България, но ще ни позволят да натрупаме опит", заяви Томислав Дончев.

Според него, при добра комбинация с инвестициите, които трябва да се правят като резултат от Фонда за справедлив преход, това е правилното решение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пак руският център,изявен като адв.Елена Гунчева.

13.01.2021 07:10:13

Анонимен

Пандемията като световен здравен проблем да не се свързва с политическият живот. Народът ясно го каза на протестите, че иска свят без ГЕРБ и това герберистите с ужас го усещат.

12.01.2021 23:42:10

адв.Елена Гунчева

ПКП Е ЛИЦЕТО НА ГЕРБ 12.01.2021 На Онуй не му стиска да се яви на консултациите при Президента Радев. Днес беше редът на ГЕРБ за консултации, а гербоидните изпратиха Простата Кърджалийска П. да води отбор-юнаците. Явно тя, ПКП, е лицето на ГЕРБ!!!! , Естествено, гербоидите тръгнаха отначало с рогата напред. Те не приемали екзотични предложения в Изборния кодекс. Ами разбирам ги. Тъкмо са си отработили мазната схема как да печелят изборите и някой да вземе да им се бърка. Разбира се, че няма да са съгласни и всяко нещо ще им изглежда като екзотика. То и на нас ни е екзотично председател на върховния орган държавата да е проста п., ама какво да направим….. , ПКП сравни Президента Радев с Доналд Тръмп, който ВСЕ ОЩЕ е Президент на САЩ. Интересно за официалната американска позиция /на действащото правителство/, ще бъде това изявление на простата п. От друга страна, като взема предвид всеобщите световни симпатии към Тръмп, който се бори с турболиберастите и геронтофилите, завзели властта, май не беше добре за гербоидните това сравнение. . Тръмп призова да се преустанови налагането на глобализма, защото националните държави са по-важни, нацията е важна, а не уравниловката на всички. Признавам, че аз също съм съгласна напълно с това мнение. Президентът Радев поставя България и българските национални интереси над всичко. И това разстройва простата п.!?! , То е ясно, че хлябът, ножът и сиренето е в гербоидните. Но са се самозабравили, а тяхната слабост е тяхната сила и самодоволство. Защото все пак ние, народът, сме повече и по-силни от тях. А най-голямата им победа е, че ни убедиха, че сме слаби и сме овце. Ама не сме! Затова, по-добре простата п. да замълчи! На нея маската й отива! Ако може да я държи по-плътно! ,

12.01.2021 18:36:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.