• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Лекар, преборил Covid-19: Това е война срещу невидим враг, който коси наред

 Лекар, преборил Covid-19: Това е война срещу невидим враг, който коси наред

/КРОСС/ "Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите или книгите. Това е една асиметрична война. Целият свят се е изправил пред невидим враг, който коси наред не само здрави човешки животи, но и всички области на живота - образование, транпосрт,финанси", заяви пред Нова телевизия д-р Дончо Дончев, началник на отделението па по аудиология и отоневрология.
Медикът, който се изправи на първа линия срещу коронавируса, разболя се, но го преодоля.

Той е специалист УНГ във ВМА и има огромен опит в няколко военни мисии зад граница. Още в началото на пандемията се включва да помага на първа линия в борбата срещу COVID-19. Но от доброволец става пациент. И започва нова битка - този път за собствения си живот. Печели я и отново се втурва да помага на други заразени - като дарява кръвна плазма.

"Аз не искам да говоря страхотии, обръщам се съвсем човешки за това, което преживях. COVID-19 няма нищо общо с грипа. Всяка вирусно респираторно заболяване, ако продължи над 4-5 дни, се смята за усложнено. При COVID-19 вирусът не се изчиства близо 20 дни. Този миниатюрен враг продължава да се размножава, да се репликира и да предизвиква вирусни промени", каза още д-р Дончев.

Той и колегите му са смятали, че коронавирусът ще отмине, както отминават грипните вълни. Вирусът обаче не е отминал, а напротив - не отстъпва. Според д-р Дончев единствено с вирусен препарат или с ваксина ще успеем да преборим инфекцията.

Той сподели как се е възстановил след болестта, въпреки, че е загубил 20 килограма.

"Не лекуваме вируса, а последствията. Те са за белите дробове, бъбреците, черните дробове. Лекарите са защитени и въпреки това много специалисти се разболяват. За мен основната причина е чисто физическата преумора", сподели той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Може ли да преведете какво значи "аудиология и отоневрология"?! "Уши, нос, гърло", ли?! За прикриване на някакви дейности (или бездействие) ли се използват латински медицински наименования вместо нормалните им български еквиваленти?! Обикновените лекари-занаятчии, които ни лекуваха ефективно и евтино без многомилиарни компютърни системи за диагностика са занменени с напудрени с кухи звания некадърници, разчитащи на компютърната диагностика и компютърното предписване на лечение! И прикриват некадърността си с разни латински медицински наименования - за да смаят и измародерстват ошашавения болен!

20.09.2020 03:30:07

Анонимен

Основна причина е ослабената защитна имунна система на хората, която се придобива от природни условия за сметка на многото изкуствени заместители и добавки към храните и силно замърсената околна следа. Никой не е доказал, че короната предизвиква заболяване у животните и с опити върху тях няма да се достигне до ваксина.

19.09.2020 22:46:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.