• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян

Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян

/КРОСС/ Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

До момента няма отговор на отправената покана за разговор с „Газпром експорт“, нито отказ за такъв, заяви той. „Ние търсим чрез „Булгаргаз“ начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да влезе в диалог с „Газпром експорт“. В момента нямаме разговор, но нямаме твърд отказ за това да не се водят разговори“, обясни Донев.

Министърът на икономиката и индустрията участва също индиректно в този диалог чрез разговорите в Баку. Работи се в посока диверсификация на източниците и осигуряване на газ на поносими цени.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян. „Зимата ще бъде трудна, но ние полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията – нещо, което не се правеше“, коментира той и подчерта, че инфлацията у нас е над 17%, което е двойно в сравнение със средната за Европа.

По думите му кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. „Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с „Газпром“ са две – диалог или арбитраж. При арбитраж не е ясно какви ще бъдат ползите и за едната, и за другата страна. Ние сме отправили запитване до „Газпром експорт“ да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньори, които търсят начин да възстановят диалога“, заяви Гълъб Донев.

Той заяви, че намалението с 30% на газа от октомври е факт благодарение на усилията, които се полагат от правителството и активните разговори с „Лукойл“. „Единственото нещо, заради което могат да намалят цените, е това, че ние имаме дерогация за доставките на руски суров петрол“, заяви Донев.

В краткосрочен аспект обаче сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина. „На рафинерията в Бургас и трябват доставки почти всеки трети ден“, уточни той.

Той обясни отсъствието си на срещата при президента с шефовете на „Лукойл“ с това, че по това време се е провеждала срещата на посланиците на държавите членки от ЕС, на която той е присъствал. „Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона“, обясни Донев.

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа.

Президентът по думите му носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство.

Той заяви, че не приема критиките за реваншизъм. „Уволнения не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски“, категоричен бе служебният министър.

Относно наводненията Донев счита, че пропуските в управлението на водите са от години. „Това, което правим на място е да се въведе забрана за сеч във водосбора на селата. обходени са абсолютно всички сечища в района. Прави впечатление, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за незаконна сеч“, заяви той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.