• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иван Френкев: Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи

Иван Френкев: Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи

/КРОСС/ Не сме против контрола. Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи. Тук става въпрос за сигнал от Министерство на икономиката, който е изключително странен, защото искат да проверят защо си вършим работата. Това заяви в студиото на BTV „Тази сутрин“ председателят на Комисия за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев.

Информацията, която получихме в сигнала, е доста притеснителна. Обвиняват ни, че нямаме компетенция да проверяваме за райския газ, нямаме компетенция да проверяваме за цените на стоките, които наблюдаваме в програмата за малката потребителска кошница от прилагането на мерките. Обвиняват ни, че това представлява разходване на публични средства и явно евтин пиар, добави той.

От Министерството на икономиката отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

В него се посочва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган“, се допълва в изявлението. В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 000 лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит, се допълва в изявлението.

Според Френкнев в казаното от икономическото министерство има редица неточности и лъжи.

Първо, няма масови уволнения. Има освободени четири директора. Прегладехме работа на част от служителите и открихме притеснителни неща в работата, заради които решихме, че е време да се разделим с тези служители. За посочения период има едно единствено назначение без конкурс и пет назначения с конкурс. Те са започнали доста преди да стана директор, заяви директорът на КЗП.

Медиите получиха писмо, подписано от деветима бивши служители на КЗП. В него се твърди, че мотивите за уволненията са идентични за всички – „дигитална некомпетентност“.

Опасяваме се, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган, ръководен от активисти и приближени до ръководството на БСП, би могъл да бъде използван за тясно партийни цели. Тази чистка цели осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова е безпрецедентна в 25-годишната история на КЗП, се допълва в писмото им.

Френкев отрече уволненията да са по политически причини.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.