• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Динозавърът, изкопан в Аржентина, вероятно е най-голямото животно, бродило на Земята

Динозавърът, изкопан в Аржентина, вероятно е най-голямото животно, бродило на Земята

/КРОСС/ Някога Патагония е била дом на най-големите животни, бродели някога на планетата Земя. Те са били по-дълги от синия кит и много по-тежки дори и от завроподите, срещани по другите по континенти. Образците, на които сме се натъквали и изследвали до момента, са наистина гигантски. А сега изследователи се натъкнаха на най-големия до момента. Все още палеонтолозите не са сигурни дали става дума за нов вид или просто гигантски представител на животни, които вече познаваме.

Сегашният рекорд за най-масивно животно, което е бродело по Земята, е 63-тоновия Patagotitan mayorum. За разлика от северното полукълбо обаче (където находките датират до „костните войни" от 19-и век) проучванията на сакалите от периода Креда в Южна Америка са все още в своя зародиш. Първият P. Mayorum бе изкопан едва през 2014-а и бе научно описан през 2017-а - т.е. не е напълно изненадващо, че сме открили нещо дори по-голямо.

В долината на река Неукен в Аржентина археолози откриват 24 непокътнати прешлени, част от гигантска опашка. Те очевидно принадлежат на представител на титанозавърския клад. Намерени са и части от таза и гръдния пояс. „Вкаменелостите продължават и под скалите, което означава, че ще продължим с опитите да ги извадим за в бъдеще", коментира д-р Алехандро Отеро, палеонтолог от Аржентинския музей на Ла Плата.

„По отношение на размера не могат да се направят изключително точни изчисления на телесната маса, тъй като не разполагаме с раменни или бедрени кости", казва Отеро. На базата на различни съпоставки с Patagotitan mayorum обаче може да се предположи, че костите на животното са между 10 и 20 процента по-големи. А това от своя страна означава, че вероятно дължината му е повече от 30 метра, а височината му - колкото 8-етажна сграда.

Находката е направена през 2012-а, когато представители на различни аржентински институции решават да си починат от разкопките на друг образец и да се разходят. Това показва за пореден път колко лесно е да се натъкнем на нещо наистина неочаквано в това доста слабо проучено кътче на света. Дори тогава е било очевидно, че образецът е бил огромен. Процес по деликатното отстраняване на скалите в района - така, че да не се наруши целостта на костите - е отнел доста време.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.