• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Митрофанова: Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае

Митрофанова: Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае
Русия продължава да настоява на схемата си за плащане

/КРОСС/ Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае, договорът с "Газпром" е валиден. Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви това на 28 юли, коментирайки доклада на специална комисия за дейността на "Булгаргаз" във връзка с доставките на руски газ.

"Договорът е валиден до края на тази година. Така че във всеки момент, когато българската страна реши да плати по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени. Мисля, че всичко е възможно, всичко зависи само от политическата воля и сериозния прагматизъм", каза тя в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Руският енергиен гигант спря доставките на синьото гориво за България на 27 април, като в "Булгаргаз" ЕАД, бе получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", съобщи в официалното съобщение ведомството.

От Министерството на енерегетиката допълниха, че след извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълна вътрешнополитическа каша пред избори - не е за учудване! Към това - и външнополитическите влияния и противоречия, за които бедният избирател е удобна плячка!

28.07.2022 20:55:24

Анонимен

Отново не се казва истината. На коя сметка е извършено плащането от българската страна и изобщо извършено ли е. Газпром е изпратил на Булгаргаз новата сметка, по която не е извършено плащане. Как за Германия и други страни, купуващи руска газ няма риск да пропадне плащането, а само по преценката на българското министерство? А сега какво ще стане с договорените от Петков танкери с американски втечнен газ, след като не е направен никакъв опит за директна доставка на руски газ, за да се сравни цената?

28.07.2022 19:49:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.