• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Само с 1 доза от ваксината Janssen се постига забележителен резултат

Само с 1 доза от ваксината Janssen се постига забележителен резултат

/КРОСС/ Пред увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в света, нуждата от повече видове и повече дози ваксини, възможно най-ефективни, става все по-належаща в момента. Към тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които са в обращение, се очаква да се присъедини и Janssen на Johnson & Johnson, когато приключи своите изпитания в третата фаза.

Досега от компанията обявяват, че препаратът е успял да стимулира неутрализиращи антитела при повече от 90% от участниците само с една доза. Според предварителните резултати от клиничното изпитание през първите две фази, публикувани в New England Journal of Medicine, има и още.

Въпреки че тези 90% бяха достигнати на 29-ия ден, на 57-ия ден бяха открити антитела при 100% от участниците и този имунен отговор продължи поне до 71-ия ден.

Това са последните данни на разположение. По този начин при всички участници, на възраст между 18 и 55 години, е постигнат имунитет, без да се налага инжектиране на втора доза, както при други ваксини срещу коронавируса.

В края на януари ще бъдат оповестени резултатите при хора на възраст над 65 години, въпреки че е предвидено наблюдението да продължи една година. В края на месеца ще пристигнат резултатите от трета фаза.

Подобно на данните за реакцията на хората над 65 години, резултатите, получени от фаза 3 от клиничното изпитание на „Янсен", също ще бъдат официално обявени в края на януари.

Всички досегашни данни са неокончателни и приблизителни, но ако окончателно се стигне до заключението, че ваксината е ефективна и безопасна само с една доза, ще бъде поискано разрешение за спешната й употреба от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. (FDA), Европейската агенция по лекарствата и в останалите страни по света.

В случая голямата разлика, с оглед на гореспоменатите резултати, на ваксината „Янсен" в сравнение с останалите е прилагането на единична доза и имунитетът, който може да се постигне само с нея, без да е необходима втора доза.

За препарата на Pfizer трябва да се приложи втора доза, когато са минали 21 дни от първата инжекция. За Moderna периодът е 28 дни между едната и другата доза. Което, ако бъде окончателно потвърдено, с „Янсен" може да се постигне с повече хора за по-малко време.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.