• 01 Дек 2022 |
 •  USD / BGN 1.8850
 •  GBP / BGN 2.2614
 •  CHF / BGN 1.9848
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца

Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца

/КРОСС/ Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца наложи служебният министър на земеделието Явор Гечев. Целта на заповедта, която важи от миналата седмица е да се нормализират цените на твърдото гориво в страната и да не се стигне до дефицит. Ще има ли достатъчно дърва за огрев за всеки желаещ?

На територията на Югозападното държавно предприятие, което обхваща 38 горски дирекции има дефицит както на дърва за огрев, така и като цяло на дървесина. Основната причина за недостига е липсата на достатъчно работна ръка.

Инж. Юлий Сираков: Заплащането там все още не е на необходимото ниво. Пазарът на труда в момента е изключително конкурентен, особено в големите стопанства трудно се намират хора, които да работят. Добивът на асортимента дърва за огрев е изключително тежък физически труд, което е изключително трудоемко, хората отбягват да работят и има много голямо текучество.

Заради дългото чакане по списъците и високите цени, хората избират да се снабдят с така нужния ресурс за зимата като секат незаконно.

Инж. Юлий Сираков: За дървена мафия е трудно да се говори, но за съжаление имаме един увеличен процент на нарушенията в държавни горски територии. Само за последната една седмица ние сме задържали три товарни автомобила, натоварени с дърва за огрев.

С цел да се пресече незаконната сеч, горските инспектори на терен по районните дирекции са увеличени двойно тази година. Въпреки това обаче засиления контрол и глобите не плашат нарушителите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.