• 14 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.9016
 •  GBP / BGN 2.3087
 •  CHF / BGN 2.0186
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

Градското осветление подпомага по-ранното разлистване на дърветата

Градското осветление подпомага по-ранното разлистване на дърветата

/КРОСС/ Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват значително по-рано, отколкото в провинциалните местности, сочи ново изследване. За това допринасят изкуствената светлина от уличните лампи, нощните светлини и автомобилите, които засилват ефекта на ранното раззеленяване заедно със затоплянето на климата.

Автор на изследването е екологът от китайски произход Лин Мън от Националната лаборатория „Лоурънс" в Бъркли (щата Калифорния), която е получила за него специалната награда на Science&SciLifeLab за млади учени. Статията е публикувана в изданието Science.

„Ние еколозите вече знаем много за влиянието на затоплянето и повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата върху растенията, тъй като това са двата най-важни аспекта в изменението на климата, но за влиянието на градското осветление, светлинното замърсяване върху природата, малцина са се замисляли - обяснява Мън. - Получените от мен резултати ни напомнят, че изкуствената светлина остава слабо изучен фактор във фенологията; увеличението на светлите часове от деня може да доведе дотам, че в по-топъл климат листата на дърветата ще се разтварят по-рано през пролетта."

Използвайки сателитни данни от Националната фенологична мрежа на САЩ и НАСА, Лин Мън е сравнила пролетните „дати на раззеленяване" в градските и провинциалните райони на 85-те най-големи градове в САЩ между 2001 и 2014 г. Тя е открила, че раззеленяването в градовете е настъпвало с около шест дни по-рано, отколкото в селските местности. Особено рано - средно с девет дни по-рано от обичайното - се разлиствали дърветата, намиращи се на местата с най-интензивно изкуствено осветление.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.