• 26 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6811
 •  GBP / BGN 2.1412
 •  CHF / BGN 1.8113
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението

3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението

/КРОСС/ Със съдействието на Министерството на образованието започна оборудването на кабинети и общи помещения в училищата с информационни табла, обединяващи някои от основните пътни знаци. Целта е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст. Идеята е на Европейския център за транспортни политики и се реализира от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП), съвместно с Българска браншова асоциация "Пътна безопасност".

Първите информационни табла се поставят в училища в столицата, а до края на месеца ще бъдат разпространени и в страната. Препоръката на организаторите е да бъдат монтирани в кабинети, в които ще се провеждат часове по безопасност на движението по пътищата или на места, през които преминават ежедневно учениците. Така пътните знаци ще бъдат постоянно на видно място и разпознаването им ще е много лесно.

В информационните табла има и интерактивен елемент - всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента там са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, които ДАБДП разработи, като предстои да се добавя още полезна информация, а в бъдеще - и онлайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци (пешеходна пътека, светофар, деца и др.), знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.).

Децата стават участници в движението още преди да тръгнат на училище и е важно как ще ги подготвим от ранна възраст по отношение на правата и задълженията им на пътното платно. Познаването на пътните знаци е основен елемент за правилното им поведение и затова смятаме, че инициативата е отличен начин за създаването на трайни знания.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.