• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Бебе мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

Бебе мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

/КРОСС/ Двойката мармозетки - джуджета в сектор "Примати" на Столичния зоопарк си има бебе, съобщиха от Зоологическата градина. Този вид мармозетки са най-дребните маймунки в света - възрастните тежат около 100 гр и са дълги около 23 см с опашката.

Бебето се роди на 14 октомври 2021 г. (Петковден) и носи името Пепи, въпреки че все още не е ясно какъв е полът му. Таткото Педро (3 г.) пристигна от испанския зоопарк "Сендавива" през май 2021 г., за да стане партньор на самотната по онова време женска - Мира (9 г.), която е родена в "Зоологическа градина - София".

Веднага след като двете маймунки бяха събрани с цел размножаване и след бременност от 150 дни им се ражда едно малко, за което двамата родители полагат всеотдайни грижи. Мъжкият го носи на гърба си и го предава на майката само за кърмене.

Маймунките - джуджета и бебето Пепи сега са на топло във вътрешното си заграждение и ще могат да бъдат показани на посетителите едва през пролетта. Основната причина е, че сектор "Примати", залата на големите котки и зала "Слонарник" остават затворени за посетители заради пандемията.

Мармозетките - джуджета живеят на малки семейни групи в Южноамериканските джунгли на Западна Амазония. Те са изключително приспособени за дървесен начин на живот - имат дълги, остри нокти и дълги опашки. Хранят се с дървесни сокове и смоли, плодове и насекоми.

Не са застрашени от изчезване засега, но популацията им в дивата природа намалява. Основни причини за това са загубата на местообитанието им поради изсичането на Амазонските гори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.