• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Двете думи на Си Дзинпин към Путин провалиха плановете на САЩ

Двете думи на Си Дзинпин към Путин провалиха плановете на САЩ

/КРОСС/  Китайският президент Си Дзинпин разби надеждите на Вашингтон, че Пекин ще се дистанцира от Москва.  Според американският политолог Дмитрий Саймс това се подразбра накратко от разговора между него и Владимир Путин.

Посещението на Си Дзинпин в Москва се превърна в основното международно събитие на седмицата. Саймс обърна внимание на факта, че още в първия ден бяха направени доста важни изявления, въпреки, че формално преговорите на делегациите започнаха на 21 март.

Това, което ми направи впечатление от самото начало, беше, че и президентът Путин, и президентът Си Дзинпин се наричаха „скъпи приятелю. В този контекст заглавието „скъп приятел" говори само за себе си", подчерта Саймс.

Според политолога Китай е бил под натиск на САЩ да наруши сближаването си с Русия, но Си Дзинпин в разговор с Путин е показал нежелание да угажда на Запада с две думи.

Също така Путин и Си Дзинпин по време на срещата демонстрираха близост в подходите към световната политика. Политологът уточни, че става дума за разчитане на принципите на международното право, а не на "така наречените правила", установени от Запада.

Сближаването между Русия и Китай е основният страх на колективния Запад - САЩ и техните съюзници разбират, че е почти невъзможно да се преодолее съюзът на ключови геополитически опоненти. За да се предпазят от това, американците, според някои експерти, се опитват да разменят мира в Украйна с Пекин за европейския пазар.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Смешни са воплите на някой, че Русия се била превърнала в суровинен придатък на Китай. Ами преди това беше европейски и това било неизгодно. Има народна поговорка „кой, каквото сам си направи, никой не може да му го направи”. Това ще е най-голямата геополитическа грешка на атлантиците.

22.03.2023 10:53:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.