• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Audi Q4 e-tron: Електрическото бъдеще на марката

Audi Q4 e-tron: Електрическото бъдеще на марката

/КРОСС/ За добро или не чак толкова, оправдано или прибързано, автомобилната индустрия се е "качила" на аутобана, в районите му без ограничение на скоростта, и бъдещето му, към момента поне, е изцяло свързано с електрическите коли. Макар и не първото по рода си изцяло електрическо пазарно предложение на марката, представеното през април тази година Q4 e-tron разполага с достатъчно голям потенциал, за да се превърне в бестселър на компанията в най-близко бъдеще.

Audi Q4 e-tron, което дебютира и във версия Q4 Sportback e-tron, предлага на потребителите интересна комбинация между познати от класическото портфолио на марката стилистични решения и изцяло нови такива. Това е гаранция, че компанията ще може да предложи един модерен и следващ актуалното развитие на пазара продукт, който е еднакво привлекателен както за "твърдите" фенове на фирмата, така и за изцяло нови, търсещи луксозен автомобил с изцяло електрическо задвижване.

С основни габарити 4588 мм дължина, 1865 мм ширина и 1632 мм височина, Q4 e-tron е едновременно компактен, но и достатъчно голям, за да изпълнява функцията на представителен автомобил. Самият интериор е изпълнен в петместна конфигурация, с достатъчно пространство както за водача и пътникът отпред, така и за тримата спътници за задния ред седалки. Благодарение на конструкционното си изпълнение, електромобилът предлага и достатъчно голямо товарно пространство, което е с вместимост от 520 литра. При сгъване на задните седалки, свободният обем нараства до 1490 литра.

Макар и важен фактор, интериорният простор и приложимостта на ежедневна база на Q4 e-tron не са сред най-важните критерии за покупката му. Основните параметри тук са задвижването и автономността. В никакъв случай обаче не трябва да омаловажаваме усилието, което се положили от Audi по отношение на екстериора на електрическата кола и най-вече за сериозното внимание обърнато на нейната светлинна индикация. Интерфейсът на бордовата система предлага възможност за избор между няколко последователности по "събуждането" и "заспиването" на колата, съответно на предните и задните светлинни модули, които внасят допълнителна персоналност и удовлетвореност от покупката. Също така са няколко и режимите на пътно поведение, между които може да избира водачът, в тови число еко, персонализиран, спортен и други.

Изцяло електрическото Q4 e-tron е разработено на базата на модулната платформа за електромобили MEB на Volkswagen Group и е налично в три версии на задвижване и възможност, при наличие на подходяща инфраструктура за бързо зареждане (125 kW), за "генериране" на 130 километра допълнителен пробег само за около 10 минути.

Шампионът по автономност в гамата е версията със задно задвижване Q4 40 e-tron, която обешава пробег от до 520 километра с един заряд на батерията си. Тук мощността на задвижващата система е 204 конски сили, въртящият момент е 310 Нм, а използваемият капацитет на интегрираната батерия е 76.6 kWh.

Изцяло електрическата задвижваща система на Audi Q4 e-tron е комбинирана с изпълнен в типичен за марката като стилистика интериор, но пречупен през призмата на различното от утрешния ден. Материалите, голяма част от които са рециклирани, и цветовите комбинации са подбрани по такъв начин, че да напомнят, но и да разграничават модела от класическата гама на компанията.

Много приятно впечатление във вътрешността на електромобила правят седалките, които предлагат много добър баланс между комфорт и опора, като са изпълнени с допълнителни бордове в областта на горната част на краката и торса.

Изцяло нов при Audi Q4 e-tron е и воланът му. Със скосена горна и долна част, и четирилъч дизайн, той е осезаемо по-тънък от стандартните такива, но благодарение на спеицално оформените зони за захват предлага отлично усещане и обратна връзка. В горните две спици са интегрирани и сензорни/тактилни модули с бутони за управление на някои от основните функции на бордовата система. Достъпът до интерфейса и функционалностите на системата може да се осъществи по още два начина- директно чрез екрана в средната част на предното табло и с чрез гласови команди.

Технологична новост, която може да бъде поръчана като допълнително оборудване при Q4 e-tron е прожекционният (head-up) екран, който е развит с допълнителна функционалност под формата на добавена реалност. Тук основното предимство се изразява в динамичното визуално подаване на информацията напред в пространсвото пред автомобила и погледа на водача, което освен за допълнителен "уау" ефект, спомага и за по-добрата информираност, а от там и по-висока безопасност на пътя.

С Q4 e-tron, от Audi предлагат едно цялостно и обезпечено във времето напред решение, което, в SUV опаковка, е готово да отговори на изискванията и очакванията както на младите потребители, така и на семейства с малки деца, или просто на традиционалистите сред клиентите на марката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.