• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Анализатори: ВЕИ не стигат, намалете енергийните разходи

Анализатори: ВЕИ не стигат, намалете енергийните разходи

/КРОСС/ Има начини да се намалят вредните емисии в атмосферата и хората да спестят пари, но недостатъчно се говори за това. Може би защото фразата "енергийна ефективност" за някои хора е скучно действие. Или че тихото правене на нещо по-ефективно не е толкова политически възнаграждаващо, колкото изграждането на нова лъскава слънчева ферма. Каквато и да е причината, ясно е, че светът не инвестира достатъчно в този критичен климатичен лост, обобщава агенция Bloomberg.

Енергийната ефективност, заедно с вятърната и слънчевата енергия, ще осигурят половината спестявания на емисии през следващото десетилетие, според данните от пътната карта на Международната енергийна агенция за достигане на беземисионна икономика до 2050 г.

Трудно е да се приеме енергийната ефективност като решение за всички проблеми, отчасти защото потребителят изпитва малко промени. Запълването на течове в домашните вентилационни системи намалява енергията, използвана за отопление или охлаждане, без да се жертва комфорта. Поставянето на по-високи стандарти за пробег за двигателите с вътрешно горене намалява разхода на гориво, но не прави шофирането по-малко приятно. Изолирането на пещ в циментова фабрика означава, че са необходими по-малко въглища за същия обем на производството. И така нататък.

3e-news.net

Някои мерки дори не се възприемат като реални ефекти при ефективността. Преминаването от автомобил с двигател с вътрешно горене на електрически означава и преминаване на същото разстояние за по-малко от половината енергия. Друг пример е смяната на газов котел с термопомпа, което води до използване на една трета по-малко енергия за същите нужди за отопление или охлаждане. Увеличаването на процента на рециклиране помага за намаляване на количеството необработени материали, които трябва да бъдат извлечени. А пътуването с градски транспорт вместо с кола е много по-енергийно ефективно. Това са само малка част от примерите, които дават анализаторите.

От решаващо значение е именно енергийната ефективност, въпреки намаляващите разходи за възобновяеми енергийни източници и батерии, които помагат да се насочат секторите като електроенергетика и транспорта в правилната посока. Просто траекториите на развитие при емисиите в други индустрии остават малко променени само чрез ВЕИ технологиите.

Мерките за ефективност са най-силният лост за намаляване на емисиите в индустриите, които трудни могат да се адаптират към новите условия. Същото се отнася и за сградите и промишлеността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пилеенето на ресурси е глупаво, но икономията, сама за себе си е майка на немотията. В цял свят нараства потреблението на енергия, така че разширяването на производството е неизбежно. И май е време да се спре с лъжите за така наречената зелена енергия. Самото производство от възобновяеми източници е зелено, но производството и рециклирането на средствата за производство далече не е. Отпечатъка е почти еднакъв на всички източници, ако се разглежда целият цикъл, включително производството и рециклирането. Електрическият двигател е чист, ама батерията далече не е. Може би ще изчистим въздуха но ще съсипем земята. Тя и без това вече се превърна в сметище. Та не е толкова просто и не може да се разглежда темата във три изречения.

25.06.2021 11:35:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.