• 14 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8136
 •  GBP / BGN 2.3155
 •  CHF / BGN 2.0230
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Министър Стойчева: Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар

Министър Стойчева: Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар
Министърът на иновациите и растежа на България и заместник-министърът на търговията и индустрията на Египет обсъдиха сътрудничество в информационните технологии, изкуствения интелект и аутомотив сектора

/КРОСС/ Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. Същото се отнася и за нашата страна - България може да бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз. Можем да развиваме икономическите отношения между България и Египет, обменяйки опит и експертиза в сферата на иновациите чрез човешкия потенциал и интелектуален капитал.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед. На нея присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, както и представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет в секторите на информационните технологии, роботиката, мехатрониката, изкуствения интелект и аутомотив сектора. Двамата коментираха и дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - ИНСАИТ, като от делегацията уточниха, че предстои среща и с тях.

„Министерството на иновациите и растежа има за цел да развива стратегически партньорства в областите на високите технологии както на регионално, така и на глобално ниво. Научната и развойна дейност у нас дава възможност за създаване на високотехнологични иновации в ключови сектори, които могат да бъдат привлекателни за чуждестранни инвеститори", заяви министърът на иновациите по време на срещата. По думите й, България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, което е ключово предимство за страната и позиционирането й като място, в което да се развива новата вълна иновации.

На срещата беше акцентирано и върху развитието на аутомотив сектора в България, както и създаването на водородна долина у нас. Заместник-министър Ахмед заяви, че Египет има стратегия за въвеждане и развитие на водородните технологии и стратегия за развитие на аутомотив сектора в страната.

„България и Египет могат да работят заедно за развитие на икономиките на двете държави и позиционирането им на глобалния пазар, както и за развитието на човешкия капитал. Вярвам, че със знание и опит можем да отключим потенциала и възможностите за взаимодействие между страните ни", подчерта Стойчева. Тя обърна внимание, че във фокуса на МИР са и иновациите в сферите на образованието и културата и креативните индустрии, към които интерес има и от страна на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха и възможностите за организиране на работни срещи между компании от арабския свят и Европа у нас и в Египет.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.