• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Частно емитирани облигации на ЕНЕРГО-ПРО Варна ще се търгуват на Българска фон-дова борса

Частно емитирани облигации на ЕНЕРГО-ПРО Варна ще се търгуват на Българска фон-дова борса

/КРОСС/ Най-голямата в България частна облигационна емисия вече има дата на листване на Българска фондова борса (БФБ) - 5 май 2017 г. Дни по-рано проспектът на облигацията бе одобрен от Комисия за финансов надзор (КФН) и БФБ. Се-демгодишната емисия, издадена от ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД през ноември 2016 г., е на стойност 130 милиона евро и е с годишен лихвен процент в размер на 3.50 пункта.

„Рекордната за българския пазар облигационна емисия е показателна за потенциалa на ЕНЕРГО-ПРО да реализира мащабни инвестиции в българската енергетика.", заяви главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев.

Част от набраните средства от издаването на облигациите са използвани за по-гасяване на остатъчен дълг по мостово финансиране, предоставено от „Банка ДСК" на енергийното дружество през юни 2016 г. Друга основна част ще бъде използвана за финансиране на капиталовата инвестиционна програма в разпре-делителната мрежа през периода 2016 г. - 2023 г., включително за закупуване на енергийна инфраструктура и оборудване, реконструкция и нови инвестиции на територията на Република България. Средства, които не са били изразходвани за тези цели, биха могли да бъдат вложени в други енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния според проспекта на емисията.

Инвеститорите в облигациите на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД са международни и местни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Емисията е обезпечена с особен залог върху безналични акции от капитала на дъщерните дружества на компанията. 50% от емисията беше пла-сирана от водещия мениджър Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД в страни от Централна и Източна Европа, а останалите 50% - в България.

Агент по листването на облигациите и водещ мениджър на емисията е Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД, а юридически консултанти на емитента по листването са Цветкова, Бебов и Комаревски.

Според Алекс Бебов, изпълнителен директор на Балканска Консултантска Ком-пания, емисията облигации на ЕНЕРГО-ПРО Варна е важна стъпка в развитието на Българска фондова борса и българските капиталови пазари. Тя представлява една от най-големите местни емисии дълг на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа през последните няколко години. За това говори и фактът, че облигацията беше отразена във водещи финансови медии при издаването й през ноември 2016 г.

ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД е водеща българска енергийна компания, чийто състав включва електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, което обс-лужва Североизточна България, крайния снабдител ЕНЕРГО-ПРО Продажби и един от най-големите търговци на електроенергия на свободния пазар у нас ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги.

ЕНЕРГО-ПРО Варна е дъщерно дружество на чешката Енерго-Про a.s., една от най-динамично развиващите се енергийни групи в Европейския съюз с инвести-ции в няколко европейски държави и държави от Черноморския регион. Енерго-Про a.s. е активна в межународен план в секторите на разпределение на елект-рическа енергия, производство на електричество от водна енергия, търговията с електроенергия и производството на машини и апаратура за водноенергийния сектор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.