• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

„Шпигел“: Как българският премиер Борисов помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

„Шпигел“: Как българският премиер Борисов помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

/КРОСС/ Разследване на "Шпигел" показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България нарушил международните конвенции, пишат авторите на материала Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

Авторите коментират, че Реджеп Тайип Ердоган обвинява германското правителство в помощ за тероризма и квалифицира Франция като провокатор. От седмици той заплашва с морска война срещу Гърция в борбата за газови находища.

"Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално мъжко приятелство".

Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на кризата с коронавируса Турция достави маски и тестови комплекти на София.

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

Разследванията на "Шпигел" показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима - и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

Тайната кореспонденция от турското посолство в София, до които „Шпигел" си осигурил достъп, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. - въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.

Така списанието информира за подробностите около депортирането на Абдула Бююк, когото Анкара обвинява във връзки с организацията на противника на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Бююк без много шум беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без съдебен процес, без да му се даде възможност за консултация с юрист или да обжалва решението на София. За отбелязване е също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала убежище на турчина.

От „Шпигел" уточняват, че българският премиер Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския посланик в София, за да обсъдят случая Бююк.

Малко спо-късно е имало среща и между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От публикацията в немското списание се разбира, че Цацаров бил предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

От „Шпигел" правят извода, че с действията си Борисов, Цацаров и шефът на българските тайни служби са помагали на Ердоган да преследва своите политически опоненти. Това нарушава международните конвенции в повечето европейски държави, констатира списанието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Когато си премиер на малка страна,към която лакомо гледат две големи империи,нямаш много избори.Пред клавиатурата е лесно.

20.09.2020 07:40:13

Доротея Дачкова

Броени дни след като турските медии съобщиха за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган, стана ясно, че от България по спешност е експулсиран пореден турски гражданин - Селахаттин Юрюн. Това е станало въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас. Борисов обикновено се хвали с разговорите си с чужди лидери в социалните мрежи и през правителствената пресслужба, но този път запази мълчание. Евродепутатът Иво Христов сподели във Фейсбук историята на Юрюн. "39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 ч е предаден на турските власти", гласи споделеният от Христов пост. Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на агенцията за бежанците. Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред "Сега", че в петък той й се е обадил, че служители на "Миграция" го вземат от Затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят. "Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция" допълни адвокатът. "Сега" изпрати въпроси по темата и до пресцентъра на МВР, но от там обясниха, че преди понеделник няма кой да отговори. От съдебното определение за насрочването на делото на Юрюн става ясно, че той оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила. По закон молбата се отхвърля като неоснователна, когато ги няма определени условия и чужденецът "се позовава на основания извън предмета на този закон". Той казва, че статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея. Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, който не отговаря на изискванията за предоставяне на статут на бежанец и който не може или не желае да получи закрила от държавата си по произход, тъй като може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства, като смъртно наказание или екзекуция, или изтезание, нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, или тежки заплахи срещу живота или личността на цивилно лице поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт.

20.09.2020 01:16:23

Иво Христов, евродепутат

Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган///// Селахаттин Юрюн е сезирал съда в Страсбург заради спешна депортация от България 19 Септ. 2020

20.09.2020 01:15:09

Анонимен

Европейски медии към ГЕРБ: Отразяваме корупцията ви безплатно!!!!!!!!!!!!!! . Брюкселският сайт EURACTIV изпратил имейли до редакциите на Дойче Веле, Шпигел, БиБиСи, Гардиън, Евронюз, Политико, ИЮОбзървър с въпрос дали публикациите за корупцията в България са платени. Започват да валят опровержения. Редакциите подчертават, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните им задължения и на журналистическата етика. Така те отрекоха вчерашното обвинение на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че публикациите им за България са платени, като подчертават, че подобни практики са им чужди. Сред реакциите във Фейсбук много са мненията, че внушението на Биков за подкупността на западните медии почива върху собственото му – и на ГЕРБ – разбиране за работа с четвъртата власт. То със сигурност върши работа у нас, но не и в чужбина“, заключава сайтът. „ Ние не сме получили нито един сигнал за оттеглена подкрепа от страна на Европейската народна партия (ЕНП). Това, което се разиграва в европейската преса, са директно платени публикации от българи“, заяви вчера Биков пред БНТ. Запитан обаче кои медии и публикации визира, Биков не можа да посочи конкретно. „Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки“, твърди Биков. „Европейските медии между другото също вземат пари“, посочи Биков без да уточни. „Ехее, колко хора, които да поръчват в България, не е толкова скъпо. Не мога да казвам имена”, каза Биков в национален ефир. За нестихващите протести в България срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и за проблемите с корупцията у нас, пишат не само издания от Западна Европа, а и отвъд океана. С материали, отразяващи обстановката у нас, излязоха „Ди Цайт“, „Ди Велт“, вестник „Райнпфалц“, „Шпигел“, „Индипендънт“, Евроактив, Евронюз, „The Brussels Times“, „Политико“, „Интелинюз“, „Гардиан“, Полски институт за международни отношения, “Файненшъл Таймс” (ФТ), американската медия The World и други, припомня БГНЕС.

20.09.2020 00:44:13

И Тома Биков-Плазмодия bitti....

Остра критика от фондация ”Конрад Аденауер” към депутата Тома Биков====19=09=2020---- От Медийна програма за Югоизточна Европа на фондация ”Конрад Аденауер” отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков заради негово изказване срещу медиите в Европа, като обявиха, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България. Вчера народният представител обяви, че в европейските медии има "директно платени публикации от българи". Повод за коментара му станаха редицата статии в западни медии, в които се посочват корупционни скандали в страната. "Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки. Европейските медии също вземат пари", каза Биков вчера. Днес на страницата си във "Фейсбук" от Медийната програма за Югоизточна Европа отрекоха германски медии да са взимали пари за статии, особено свързани с България. От организацията пишат още, че като член на парламентарната комисия по културата и медии са отправили покана към Биков за разговор, но той така и не отговорил. "С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи - особено за текстове относно България", пишат от медийната програма. В началото на седмицата германското списание "Шпигел" публикува свое разследване, според което българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. Изданието се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София. Конкретният случай, за който "Шпигел" пише, е за депортирането на Абдула Бююк. Той беше издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, и тихомълком беше предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин. Борисов все още не е коментирал случая, а Цацаров отрече твърденията в разследването. Какво още каза по случая бившият главен прокурор и настоящ председател на Антикорупционната комисия четете тук. Самият Бююк пък обяви, че съди България в Европейския съд по правата на човека.

19.09.2020 17:20:53

Анонимен

Откъде, накъде турският посланик ще провежда среща с българския премиер и ръководители на български служби и институции? Вероятно се чувства като в собствената си държава. Не случайно турски националисти са включили в бъдещите граници на Турция повече от половин България. Такава среща с големи увъртания се провежда при българския президент.

19.09.2020 11:30:38

Анонимен

Има властови заговор в България за предаването на Абдуллах Бююк на Турция. Това заяви журналистът Димитър Ганев, участвал в разследването на германското издание „Шпигел“. Имало е директен натиск от турското правителство да бъде предаден този човек. Бююк е обвиняван от властта в Анкара, че е човек на Фетуллах Гюлен, считан за враг на сегашния президент Ердоган. Разследването на „Шпигел“ се базира на секретни грами на турското посолство в София. Няма как да посоча източниците, чрез които съм стигнал до тези документи. Имаме цяла групичка – министър-председател, главен прокурор, шефове на разузнаване, целият връх на българската власт, - заяви Ганев. Той е категоричен, че български политици са работили за турското посолство, а посланик Гьокче ги е „впрягал да вършат неговата работа“. Припомняме, че Бююк е предаден на южната ни съседка преди четири години, обвинен е във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Бизнесменът е завел дело срещу страната ни. Германското издания припомни неговия случай – с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган, след опита за преврат през 2016 г. "По-нататък не искам да продължавам, защото става наистина неприятно. Цялата комуникация между българската и турската страна показва, че България е една от страните, от която Турция си прибира хора, които иска. Има случаи в Молдова и Косово, но там наистина става дума за отвличания. В Молдова при задържането на 6-ма учители има жена, която заснема всичко. Турските власти не се срамуват от това, те се гордеят със своите действия. Не мога да кажа всичко от грамите, защото е добре да запазим достойнството на някои хора и безопасността на други. Това не е екстрадиция, това е експулсиране от страна на българската власт, въпреки решението на съда, че такова не трябва да се извърши.", коментира още Ганев. "Има властови заговор за предаването на един човек. Това е. На най-високо ниво", бе категоричен журналистът. „Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на тези документи – нямаше да бъде възможно.“, каза журналистът. По думите на Ганев посланик Гьокче е лобиратл за експулсирането на Бююк. "По някакъв начин този човек да бъде заведен в Турция, след като има решение на две съдебни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически мотивирана. Въпреки това турският натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат“, заяви Ганев. Той обясни, че след опита за преврат се провежда среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, обяснява Ганев, като уточнява, че грамите са доказателство за думите му. „Г-н Цацаров поема ангажименти към турския посланик, след което ги изпълнява. Той публикува отговор на двете разследвания, г-н Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите твърдят, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да провери след среща с шефовете на българското разузнаване – къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо убежище. Според един от документите, той си е изпълнил тези задължения“, заяви Ганев. Журналистът уточни, че в този период 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура. Ганев опроверга категорично слуховете, че е свързан с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

18.09.2020 15:23:43

Ген.Атанасов, бивш шеф на НСС

Публикацията в “Шпигел” е разстрел. “Шпигел” в някакъв смисъл е официоз на немското правителство. Това първо. И второ-придобитите грами не могат да бъдат собственост на частни структури, защото нямат такива способности. Това може да бъде работа само на специална служба, вероятно на немското разузнаване. Много сериозни трябва да са интересите, за да се стигне до там, информацията в една специална служба да бъде ползвана публично. По принцип тези неща не се събират, за да се вадят по вестниците. Ще подчертая, че за да се предостави тази информация на “Шпигел”, това при всички случаи е съгласувано на правителствено ниво. И тук стигаме до въпроса: Госпожа Меркел отряза ли главата на Бойко Борисов?! Много е показателна реакцията на Цацаров. Той е грамотен юрист и моментално е разбрал какво може да се случи. Защото това, за което “Шпигел” пише, е поставяне в услуга на чужда държава, което е глава Първа от специалната част на НК. Тоест престъпление против Републиката. Засега прокуратурата мълчи. Но си представям какво щеше да се случи, ако в подобна публикация беше визирано името на президента Румен Радев. Щяха да му поискат имунитета. Но тук на ход е Иван Гешев. Сега трябва на всяко място, на което той се появи, било и до нивата, да се пита от журналисти дали е образувал дело по публикацията в “Шпигел”. Това наистина трябва да е първият въпрос към него. Това е изключително тежък скандал, защото поставяне в услуга на чужда държава, е своеобразна форма на шпионаж. А това е изключително тежко престъпление на ниво министър-председател и главен прокурор. Любопитно е как повечето медии мълчат по тази тема. Вижте какво се случи само в рамките на една седмица – излезе доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се посочват две убийствени изречения за България. Едното е, че корупцията у нас има ендемичен характер и второ, че съдебната система е неспособна да се пребори с това. В ЕП също ги “подкараха”, като една евродепутатка дори нарече Борисов и Гешев “бандити”. В началото на октомври в Брюксел предсоти да се проведе дебат за върховенството на закона в България. Едновременно с това се появи и публикацията в “Шпигел”. Това показва, че има радикална промяна в отношението на западните ни съюзници към правителството. Но то не се маха защото има да се разпределят едни пари и не искат да отстъпят това да го прави друг. Милиарди трябва да дойдат по линия на борбата с коронавирус. В цялата история става въпрос за пари. През устата на Борисов звучи така: “Откъде накъде не аз, а някой друг ще разпределя парите”. Постоянно чета “24 часа” защото това е пропагандната машина на властта. Те извадиха кой ли не, за да обяснява, че протестите са се спихнали и нищо не става от тях. Преди два дни имаше пространно интервю на Ивайло Трифонов, на Жельо Желев дясната ръка. Спомням си, че навремето постоянно се черпеше в “Грозд” с дядо Любен Гоцев. Та го изкараха този Трифонов, за да каже как протестите едва ли не били “гола вода” и да не им се обръща внимание. Не си спести, разбира се, хвалебствия по адрес на правителството, как било голямата работа. Същото правят всякакви “лози” и “харалановци”, които постоянно са на амбразурата и защитават властта. Ако Бойко Борисов си беше подал оставката през август, можеше по друг начин да се развива процеса. Сега отиват по дяволите. Мой познат коментира, че ако “тези устискат до редовните избори, може и да не влязат в парламента”. Миналата седмица имах две срещи. Едната със зам.-посланика на САЩ, който даде да се разбере, че няма нищо против да се огласи срещата ни. Два дни по-късно дойде шефът на германската фондация “Конрад Аденауер”, с когото водихме разговор в продължение на два часа. Не искам да влизам в детайли за темите, които обсъждахме, но мога накратко да обобщя, че нашите съюзници са наясно, че Борисов приключва. Техните въпроси вече са свързани с това, какво ще се случи оттук нататък. Това говори за тревога за бъдещето на България в корпуса на съюзническите ни държави. На разговорите с чуждите представители попитах защо ЕНП си заравят главата в пясъка за случващото се у нас. Отговорът бе дипломатичен: “Обстоятелството, че ЕНП не реагира на този етап, е достатъчен знак”. Тоест искаха да им кажат: “Не го защитаваме!”. Във вътрешнополитически план публикацията в “Шпигел” просто е разстрел. Преди 6 месеца никой не си мислеше, че Бойко Борисов е пътник в политиката. Днес всички са наясно, че е приключил. И това безспорно е в резултат на протеста. Има много сериозен резултат от него. Всички големи социологически агенции се издържат от властта, но и те съобщават, че 60-70% от хората подкрепят протеста и неговите искания. Това означава само едно – Бойко Борисов и Иван Гешев трябва да си ходят от играта. Една от косвените причини премиерът да не подава оставка е да не се отваря директен фронт срещу главния прокурор. Падне ли Борисов, протестът се измества пред Съдебната палата. Затова задкулисието е наредило на Борисов да стои да пази обвинител №1. В крайна сметка сега основната енергия се излива към политическия спектър и правителството. Гешев и прокуратурата остават засега в страни. Но си дават сметка, че ако министър-председателят падне, фронтът към тях се отваря и ситуацията ще стане неудържима. Те обаче се заблуждават, че това ще им се размине.

18.09.2020 15:19:32

Анонимен

доставка на тоалетна хартия https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/toaletna-hartia

16.09.2020 10:46:56

Анонимен

Набеденият за този случай бивш главен прокурор не е подписал заповед за екстрадиция.Тя е подписана от тогавашния министър на правосъдието. И най-уважаваното издание прави грешки.

16.09.2020 07:33:15

Адвокат Елена Гунчева

ПРОСТО ЕДИН ИБРИКЧИЯ….. 15.09.2020 Европа започват да си отваря очите за положението в България. Омертата вече е нарушена и лакеят на танте Меркел е оставен извън чадъра на комфорта – и политически и медийно. Авторитетни европейски издания започват публикации, от които става пределно ясно, че България е управлявана от бандит, който освен това е страхлив и мекушав към всяка заплаха и по-силните на деня. На турски има една много описателна дума – ибрикчия, която идеално пасва на първия ни държавен и партиен ръководител. Това, което той направи за Ердоган, е точно ибрикчийство, на български – гъзомийничество. Ама то, Онуй, е свикнало, още когато е било момче за всичко на мафията. В цял свят гонените по политически причини получават убежище. Поне докато съдът се произнесе, а Борисов незабавно предаде на Ердоган привържениците на Гюлен, които бяха потърсили убежище в България. Грозна и долна постъпка, която дори васали биха се замислили дали да направят. Предаде едни офицери на Ердоган, с пълното съзнание какво ще им се случи. Но Онуй си гледа само личният интерес и инвестициите в Турция. Правото и човешките права дори не го засягат. Той е над тия неща. Ибрикчията на Европа. Лакей на господарите си. Продажник на народа си. Страхлив бандит, от когото дори господарите му се гнусят. Страхливец, който дори няма достойнството да се оттегли, а се е вкопчил като удавник във властта, докато под прозорците народът го нарича мутра и тулуп. Въпрос на национално достойнство и чест е този ибрикчия да бъде въдворен там, където уменията му ще се оценят – при бай Ставри в ЦСЗ!

15.09.2020 15:06:35

Анонимен

Екстрадициите са на база КАТЕГОРИЧНО НЕЗАЧИТАНЕ на СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ, ЗАБРАНЯВАЩИ ЕКСТРАДИЦИЯ!!!

15.09.2020 14:27:25

Анонимен

Изданието Шпигел е официален орган на БНД на Германия и към него трябва да се отнасяме с особено внимание.

15.09.2020 10:49:39

Анонимен

Екстрадициите са на база на съдебно решение,до което премиер нама достъп.

15.09.2020 07:40:58

Гробаря

В този сайт пише само един идиот и той е под този пост. Прави се на културен, а е долнопробен гербераст, пишещ под всички материали, чието IP вече е известно на групата за почистване.

15.09.2020 01:34:42

Анонимен

Кое е дразнещото тук не разбрах.Че един премиер води политика на добросъседство с всичките си съседи,това ли е лошо.

14.09.2020 16:47:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.