• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нова измама в интернет: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19

Нова измама в интернет: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19

/КРОСС/ Появи се нова измама в интернет, свързана с COVID-19. Анонимни търговци вече предлагат в социалните мрежи тестове за коронавирус с неясен произход и съмнително действие. За това сигнализират зрители на NOVA.

Евгени Терзиев попада на обява във Facebook. Според офертата сами в домашни условия можем да проверим дали сме заразени с COVID-19.

Професионален домашен бърз тест за коронавирус. Ако искате да знаете дали сте болен - не закъснявайте. Поръчайте го веднага - за 29.88 лв". Препрати ме към една Facebook страница, която имаше двайсетина лайка и нямаше посочен някакъв уеб сайт, не беше свързана с някаква организация, обясни потребителят Евгени Терзиев.

Евгени влиза в контакт с търговеца през страницата, откъдето се извършват продажбите. Те казаха, че е кръвен тест, с който можем да се изследваме от вкъщи. Казват, че са немска фирма, но аз не вярвам, че това е вярно - просто искат хората по някакъв начин да им повярват, допълва Терзиев.

Още тогава Евгени се усъмнява в истинността на тестовете. Още повече, че се води кръвен, а е предназначен за прилагане при домашни условия. Най-малкото следя много изкъсо това, което ген. Мутафчийски говори и знам, че няма такива тестове, които могат да се направят вкъщи - всички се правят в регистрирани лечебни заведения и лаборатории. Не можеш да си поръчаш тест от интернет, с който да се тестваш за коронавирус. Това ми беше ясно, посочи Евгени.

Потвърждават го и магистър-фармацевти. Засега при познатите по цял свят тестове, кръв се взема само в болници, както и гърлен секрет. А изследването се прави в специализирани лаборатории. В домашни условия това е невъзможно - категорични са експертите. След като Евгени иска повече информация за фирмата и самите тестове, е блокиран. Негови приятели обаче продължават да пишат до търговеца, за да получат повече информация за начините на доставка.

Помолих приятели да пишат - как работи процедурата. Те казаха, че е кръвен тест и след това са питали - как могат да го поръчат - доставят ли ги или можем да ги вземем от някъде. Оттам казват, че трябва да се даде телефон и адрес. Работят само с наложен платеж, за да може да се избегне проследяването на самоличността, каза още Евгени.

Според експерти по киберсигурност става дума за класическа измама в интернет. Аз самият при опит да комуникирам с тях, използвах профил под прикритие, за да им пиша. Много възможно е хората, които седят отсреща, никога да не разберем точно кои са. Въобще няма никаква информация за търговеца, имаме буквално в рамките на два дни 1-2 харесания на отделни снимки, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Фармацевтите съветват дори да пазаруваме през интернет - да търсим ясна информация за търговеца и пълно описание за употребата на продукта и възможните странични ефекти

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.