• 21 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6699
  •  GBP / BGN 2.2327
  •  CHF / BGN 2.0990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Каква монета ще сложим в празничната погача

Каква монета ще сложим в празничната погача

/КРОСС/ Броени дни ни делят от Коледа и Новата година - времето, в което традицията среща бъдещето. Тъй като България се подготвя за смяна на валутата, в навечерието на празниците изниква един необичаен въпрос: евроцентове или български лев ще изберем за късмет в празничната питка?

Мненията за това каква монета да срещнем в погачата се оказват разнообразни. Някои избират сигурността на познатото, докато други залагат на символиката на новото.

„Ще сложа и от двете - и лев, и евро, за да има за двама човека", споделят две жени в анкетата.

Подобно е мнението и на възрастна дама, която вижда в комбинацията символ на прехода: „И двете - за бъдещето и за настоящето".

Други обаче остават верни на традицията. „Само българското левче ще си запазя и догодина", категорична е друга баба. Един от анкетираните мъже пък с усмивка споделя, че съпругата му работи в банка и вече разполага с новите монети, затова се надява в тяхната питка да се падне евро. Има и такива, които подхождат практично: „Нямам още евро. Като взема пенсията, тогава".

Докато българите решават какъв късмет да сложат, шеф Светлана Илиева разкрива как да приготвим идеалния хляб за трапезата. Според нея тайната не е само в продуктите, но и в отношението.

Всички съставки трябва да бъдат на стайна температура. Маята трябва да е оставена предварително да „шупне" заедно със захарта. Шеф Илиева посочва една от най-честите грешки: „В повечето рецепти се казва да направите кладенче в брашното и да добавите другите съставки. Това е грешка. Аз започвам първо с течните - яйца, мая, масло и мляко". Млякото трябва да е леко затоплено, така че да не пари при допир.

На Нова година тя препоръчва погачата да е сладка, за да тръгне годината „със сладост".

Брашното се добавя постепенно. В началото сместа прилича на гъсто палачинково тесто - така се избягват бучките. „Когато месиш, трябва да си спокоен, защото хлябът е една голяма душа и какъвто си ти, такъв ще стане и той", споделя Светлана.

Правилният начин е тестото да се избутва с длан, докато с другата ръка се върти. Тестото е омесено правилно, когато при натиск се връща обратно. „Трябва да е меко колкото камбанката на ухото", пояснява тя. След това се оставя да втаса между 30 и 40 минути, в зависимост от топлината в помещението.

Декорацията се прави от специално тесто от равни части нишесте и брашно с малко сол. Традиционен елемент в нейната питка е лозата или гроздът. „Това е елемент от шевицата, който означава плодородие, успех, берекет и семейно щастие", обяснява тя.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.