• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Богдан Богданов: България вече е част от Европейския алианс за батерии

Богдан Богданов: България вече е част от Европейския алианс за батерии

/КРОСС/ България вече е част от Европейския алианс за батерии.Това каза директорът на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той обясни, че Алиансът е създаден изцяло в контекста на целите на Европа на декарбонизация, електрификация на транспорта и сигурност на енергийните системи. „Европа цели да локализира цялата верига на доставки за батериите и тук е много важно България да бъде част от този процес", подчерта Богданов.

В момента Алиансът има над 800 индустриални и институционални партньора. „Най-големите проекти в Европа като преки чуждестранни инвестиции в последната година са били именно в този сектор. Това са технологиите на бъдещето, това е, на което Европа залага най-много", посочи директорът на Агенцията за инвестиции.

В следващите една до две години пазарът на батерии в Европа се очаква да стигне 250 милиарда. Инвестициите, които Европа трябва да направи в системи за съхранение на енергия до 2050 г. трябва да бъдат около 300 милиарда - това са оценки на ЕК. Така че ние трябва да бъдем част от този процес", заяви Богдан Богданов.

Преките чуждестранни инвестиции за 2022 г. са нараснали със 70% спрямо предходната година и са достигнали близо 2,4 милиарда евро, отчете той. Българската индустрия е втората най-бързорастящата в Европа според „Евростат". „Увеличихме нашия търговски обмен, износа от България с над 30% и достигаме пик на износ към наши ключови партньори", обясни Богданов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.