• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Над 36 значими сгради в София отварят врати за "Европейските дни на наследството"

Над 36 значими сгради в София отварят врати за "Европейските дни на наследството"

/КРОСС/ България за пореден път ще се включи в инициативата "Европейски дни на наследството"- съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: "Европа, общо наследство".

На 19 и 20 септември повече от 36 забележителни сгради ще отворят врати под мотото "Опознайте културното наследство за цял живот!".

Тази година "Европейските дни на наследството" отбелязват своето 7-о поредно издание.

"Програмата тази година е много интересна, защото се включиха 36 значими сгради", заяви за предаването на БНТ1 "Култура. БГ" Мария Конакчиева от Френския институт в столицата.

За първи път "Дните на наследството" са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод.

Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.