• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Европейският съюз като публика

Европейският съюз като публика

/КРОСС/ В цялото море от информации и коментари по повод на преговорите на Русия със САЩ и НАТО най ми е тъжно като българин за безпомощната позиция на Европейския съюз. „За Европа без Европа" - най-сполучливото заглавие на статия по темата.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, бил казал, че европейците са недоволни от факта, че Руската федерация и САЩ обсъждат въпроси за европейската сигурност без Европа. Оказва се, че Германия и Франция не показват никакво желание, а може би и възможности, да организират диалог „ЕС - Русия".

В същото време всичко, което може да се счита за някакъв „пробив" в разговорите между САЩ и Русия са все неща, които засягат Европа. Това се отнася и за разполагането на ракети на територията на Европа, и за мащаба и характера на военни учения на територията на Европа. А там, където няма никакъв напредък пак Европа е действащият терен - става дума за „отворените врати" за Украйна за членство в НАТО и за присъствието на НАТО в страните отпреди разширенията от 1997 г.

От цялата тази дипломатическа импотентност на ЕС за кой ли път става ясно, че този ЕС всъщност приема, защитава и се подчинява на интересите на САЩ.

Е има по принцип някакви немощни опити на европейски лидери да отправят дипломатичен поглед към Москва, но тяхната самотност и нерешителност само подчертава липсата на субектност на субекта Европейски съюз. Това е отнася и до Олаф Шолц, който бил искал лична среща с Путин, и до недомлъвките на Макрон, че искал да участва в процеса на помирение между Европа и Русия.

А България, къде сме ние, тази горда пълноправна членка и на Европейския съюз и на НАТО? Къде е този „лоялен член с достойнство" като България в общия пъзел или по-точно в общия „дяволски казан" на днешните разговори?

Мъчно ми е за България. Мъчно ми е и за българските изявени атлантици, които тъкмо набраха сили да викат силно, че ни трябва ядрено оръжие и май ще трябва да се откажат от тази патриотична идея. Пак по заповед на САЩ, разбира се!

 

Автор: Николай Малинов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Най-успешни са били страните с балансирана политика на неутралитет. Те са били облагодетелствани от големите с цел упражняване на влияние с цел подкрепа на техните интереси.

16.01.2022 23:34:16

Анонимен

А с Русия какво бяхме бе Ватник, обслужващ персонал…. Аман от русороби.

16.01.2022 21:04:42

Анонимен

А България в ЕС е не само публика, но и която винаги ръкопляска на неговите решения, без да съобразява дали съответстват на нейните национални и най вече икономически интереси.

15.01.2022 14:52:43

Анонимен

Много е прав за съжаление.

15.01.2022 09:49:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.