• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Надежда Нейнски: България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа

Надежда Нейнски: България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа

/КРОСС/ Има войни, които не приключват с мир и се превръщат в замразени конфликти. Това е най-голямата опасност за война в Украйна. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според нея нападението на Русия над Украйна е разместило много пластове и довело до голяма психологическа промяна в Европа и шок за НАТО.

„Най-бързо реагираха източно- и централноевропейските държави, те обявиха, че ще приемат бежанци, че ще помагат с въоръжение. Т.е. Централна и Източна Европа заеха лидерска роля, което е нещо необичайно. Акцентът се измести от стара към нова Европа. Стара Европа дълго време оставаше в плен на тази концепция за сигурност, в която Русия играеше своята роля", обясни Нейнски.

За нея безпрецедентното обединение в Европа и света е довело до обръщане на хода на войната в Украйна.

„Тази война трябва да бъде приключена по начин, при който бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и стане ясно, че никога повече със сила няма да бъдат отнемани територии", подчерта тя.

Тя коментира износа на оръжие за Украйна с едноличното решение на тогавашния премиер. По думите й политиките на България е трябвало да бъдат публично заявени. „Когато това е публично, държавата може да се предоговори за превъоръжаването на Българската армия. За да може българското правителство на настоява за помощ, това става през правителството, не става през фирмите. Това има и политически, и икономически аспект за България", заяви Нейнски.

За растящото напрежение между България и Северна Македония бившия външен министър заяви: „България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа, като общува с политиците, които са проевропейски и проатлантически настроени в Северна Македония и заедно намерят начин да се предпазваме от подобни провокации, които аз мисля, че ще продължат и в бъдеще".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боже, ама тая вищица наистина се е активирала. Очевидният рефрен е разширението на Европа. На всяка цена и за сметка на всякакъв баберик, просто за да отчетем по-широк фронт срещу Русия. То ако количеството правеше качество ....

29.01.2023 16:42:45

Анонимен

Пак плещи глупости. Да обясни по какъв начин руският президент ще отмени указът си за присъединяването на рускоговорещите райони към Руската федерация. Как си представя капитулацията на Русия пред Украйна. Защо не се скриеш и не се показвай да се излагаш.

29.01.2023 16:24:38

Анонимен

Ти как й помогна с посещението си в Скопие като външен министър. Стана за подигравки на македонските медии, да не говори за жълтите с хвалбата за подареното колие.

29.01.2023 16:19:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.