• 24 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8349
 •  GBP / BGN 2.3069
 •  CHF / BGN 1.8970
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

Икономист: Задава се икономическа катастрофа

Икономист: Задава се икономическа катастрофа

/КРОСС/ Влизането на България в еврозоната ще доведе до тежко обедняване на хората и до големи проблеми. През 2019 г. Центърът за европейски политики във Фрайбург направи изследване за печелившите и губещите в еврозоната. Ето някой цифри. Единствените печеливши от членството си в еврозоната са Германия - 280 млрд. евро, и Нидерландия - 19 млрд. евро.

Загубилите обаче са повече: Италия е на минус 530 млрд. евро, Франция - минус 374 млрд. евро, Португалия - минус 56 млрд. евро, и т.н. Не знам какво дава основание на нашите политици да смятат, че членството ни в еврозоната е добро за България. Смятам, че това е изключително вредно за нашата страна. От години политическата група, която управлява България, играе ролята на колониална администрация, но загубата на малкото ни останал финансов суверенитет ще е фатална. Пряко последствие от членството ни ще е ликвидирането на малкото останал български бизнес.

Единствените, които имат интерес, са от банковия сектор, защото за тях ще отпаднат много ограничения и това ще им отвори сериозни възможности. А за да възродим нашата икономика, имаме нужда от собствена централна банка и собствена финансова политика. Влизайки в еврозоната, всички решения за България ще се взимат някъде извън страната и в никакъв случай няма да са в интерес на България.

Погледнете европейската политика в областта на селското стопанство. Кои са единствените печеливши? Германия и Франция. У нас печелят само големите зърнопроизводители. Останалият земеделски бизнес едва крета, ако въобще го има. България произвеждаше и изнасяше храни. В момента 80% от храната, която консумираме, е от внос. Нямаме хранителен суверенитет, а сега сме готови да загубим и финансовия. Така страната изцяло ще се превърне в колония.

Влезем ли веднъж в еврозоната, няма път назад. Интересно е, че има разписана процедура, по която една страна може да напусне ЕС, но няма такава за еврозоната. Видяхме как става това с Великобритания. Европейската централна банка има доклад от 2019 г., в който се казва: има начин да се напусне еврозоната, ако дадена страна бъде изгонена от нея. Това означава, че всичко, което е дала, го губи. Това е като в една прочута песен "Хотел Калифорния" - винаги можеш да влезеш вътре, но никога не можеш да излезеш. Неслучайно една от причините Великобритания да напусне ЕС беше тази - натискът да влязат в еврозоната.

Интересно е и какво се случва с резервите, които крепят фиксирания курс на лева към еврото. Към онзи момент те просто ще бъдат изхарчени от правителството, което тогава ще имаме, и край. Банките, които са дъщерни клонове на чужди банки, днес са длъжни да поддържат определени резерви, но след влизането в еврозоната няма да ги поддържат. Банките ще имат повече възможности за по-големи печалби, които в момента са ограничени, защото действат извън еврозоната. Заради това и най-гласовитите защитници за влизането ни в еврозоната са именно от финансовите кръгове у нас. Те имат лична икономическа изгода това да се случи. А какво ще стане с България, с българския бизнес - изобщо не ги интересува.

Какъв е изходът за българската икономика в тази катастрофа с горивата? Европа и България нямат алтернатива на руските доставки на енергийни суровини. Всички приказки за алтернативни доставки от Азербайджан, САЩ, Катар и откъде ли не са хубави мечти, които няма как да се сбъднат. България тази зима я грози катастрофа, ако обърнем курса и не се договорим с Русия. Не съм убеден обаче, че и за това вече не е късно.

Преди седмица руският президент Владимир Путин излезе с указ, с който се забранява продажбата и препродажбата на суровини на вражески държави. Ще бъде публикуван тези дни и забранителен списък на компании, с които руската държава и бизнес не трябва да търгуват. Това са контрасанкциите на Русия. Иска ми се да съм лош пророк, но очаквам да попаднем в този списък. Попаднем ли, сме изправени пред икономическа катастрофа. Голяма част от икономиката ще спре. Говорим за индустрията и отоплението ни през следващата зима. Липса на торове за земеделието и какво ли не още. Поведението на европейските политици сега е престъпно по отношение на европейските народи.


автор/източник: Виктор Папазов/Дума

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.