• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Румен Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен

Румен Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен

/КРОСС/ Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен. Ние вече сме под средната за еврозоната инфлация на годишна база. Това каза снощи икономистът Румен Гълъбинов в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Страната ни все още не изпълнява Маастрихтските критерии за инфлацията за влизане в еврозоната. „Той представлява трите държави с най-ниска инфлация плюс 1,5%. Ние сме на 0,4% разлика, все още по-високо. Надявам се, че през следващите месеци инфлацията в България ще продължи да спада", заяви икономистът.

В следващите седмици се очаква конвергентен доклад. „Ако този доклад хване едни периоди, които са малко по-назад, то тогава той ще отчете, че ние сме по-високо. Обаче можем да поискаме втори конвергентен доклад", обясни още икономистът.

От гледна точка на макроикономическите критерии ние имаме предимство, отбеляза Гълъбинов. „Нас ни улеснява валутният борд, фиксирания курс към лева, лихвените проценти, които са стабилни, бюджетния ни дефицит. Ще изпълним и критерия за инфлацията. Икономически и финансово имаме готовност за влизане в еврозоната, но трябва да се проведе една много по-голяма кампания - информационна за гражданите и фирмите", смята той.

Влизането ни в еврозоната ще донесе много ползи за обществото, категоричен бе Гълъбинов. „Намалява транзакционните разходи. За хората, това е една друга координатна система в техните парични взаимоотношения, защото еврото е валута на близо 400 млн. европейци, които я използват под един или друг начин. Тук от голямо значение е политиката по доходите да продължи, тоест хората да се убедени, че няма да обеднеем, когато влезем в еврозоната. В Хърватия също имаше такива опасения, обаче не стана", обясни икономистът.

По думите му БНБ и Министерство на финансите си вършат добре работата в подготвителния период.

БНБ регулира политиката на лихвените проценти в България. Регулирането е в посока постепенно покачване на лихвите, защото в еврозоната лихвите вече се качиха - те са на двойно по-високи нива, отколкото в България. лихвеният процент на ЕЦБ се покачваше в продължение на повече от година и половина и там все още не е започнала политика на намаление. Така че и българските лихви по лева, докато влезем в еврозоната, ще се повишават лека-полека. Това е даденост, то не зависи дали ще влезем сега, или няма да влезем. Така се бори инфлацията, това е една от ползите на повишените лихви", обясни Гълъбинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В България бъка от такива икономисти, които виждат понижаването на инфлацията с понижаване стандарта на живота на обикновените граждани.

29.05.2024 14:53:52

Анонимен

Къде я видя понижаваща се инфлация, когато цените на храните и стоките за бита всекидневно растат? На вас, от приказката за стълбата на Смирненски отишли на горното стъпало, ви се виждат само принцове, дори тези, които се хранят от контейнерите за отпадъци.

29.05.2024 10:39:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.