• 03 Март 2021 |
 •  USD / BGN 1.6261
 •  GBP / BGN 2.2628
 •  CHF / BGN 1.7700
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Емблематични български стихове оживяват на жестов език

/КРОСС/ Сдружение „Българска история" и компанията Stray Sheep започват доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия ще достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод.

Жестовият език е изключително богат, красив и визуален. Това позволява интерпретацията дори на изящни със своето словесно богатство произведения да бъде изпълнена по увлекателен за чуващите и глухите хора начин, разказват организаторите.

Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории - някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание.

Според авторите на идеята, жестовият език дълги години носи неписан статут на екзотичен език, често е бил стигматизиран и сравняван с език на „примати" - схващане, което остава още от Средновековието.

Видео поредицата „Стих в жест" цели да срещне някои от любимите ни български произведения с хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват.

Начинанието стартира днес, 19 февруари 2021 г., с последната стихотворна творба на Христо Ботев - „Обесването на Васил Левски".

Инициаторите уточняват, че и в бъдеще подборът на творбите няма да е случаен и те ще бъдат отбвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни, каквато е днешната.

Насладете се на художествения жестов превод в следващите няколко минути:

Stray Sheep е социално предприятие, чиято кауза е да повишава осведомеността относно жестовия език история и култура на глухите хора. Организацията се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и организиране на събития в тази насока. Но и също така застава зад хората с различни възможности като се застъпва за техните права като равноправни български граждани.

Сдружение „Българска история" работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало чрез активна издателска и продуцентска дейност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.