• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“

/КРОСС/ Една от мисиите на „София Филм Фест" през изминалите 25 години бе да представя на българската публика емблематични автори на световното кино, както и изгряващи таланти, които през годините се утвърдиха като едни от водещите режисьори на авторското кино.

По случай юбилея си фестивалът ще ни представи с филм 10 изключителни режисьори. Част от техните творби са дигитално възстановени и могат да бъдат видени единствено в киносалоните и програмата на "София Филм Фест". Първата част включва филми на Уонг Кар-вай, Ким Ки-дук, Аки Каурисмаки, Корнел Мундруцо и Павел Павликовски.

Уонг Кар-вай е от онези режисьори със собствен почерк и магия, които няма как да забравим или пропуснем, ако поне веднъж сме гледали негов филм. Той е роден през 1958 година в Шанхай. Изненадва всички специалисти и публиката с дебютния си филм „Докато сълзите капят" (1988). „Диви дни" (1991) се радва на успех в Корея и Европа и получава множество награди. За „Щастливи заедно" (1997) Кар-вай получава награда за най-добра режисура на фестивала в Кан.

„В настроение за любов" е част от много класации, включващи най-добрите филми на всички времена, и често е цитиран като една от най-добрите творби на азиатското кино. Именно този изключителен филм, в своята дигитално възстановена 4К версия, лично одобрена от Уонг Кар-вай и с интродукция на режисьора, ще може да бъде видян единствено на голям екран през март - един от най-красивите и магнетични филми за любовта, правен някога, представен с огромен успех и на 8-ия „София Филм Фест" през 2004 година, в специалната ретроспектива, посветена на режисьора. Историята отвежда зрителите в Хонконг, в далечната 1962 година. Главният редактор на местен ежедневник Чоу и съпругата му се преместват в нова жилищна сграда, чиито обитатели са най-вече от шанхайската общност. Скоро той се запознава с Лиджън - красива млада жена, която също неотдавна се е нанесла със съпруга си, който често пътува по работа. Тъй като собствената му съпруга нерядко отсъства, Чоу започва да прекарва все повече време в компанията на Лиджън. Двамата стават приятели, но един ден са принудени да погледнат истината в лицето...

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.