• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Мярката 60/40 - какъв е интересът на бизнеса?

Мярката 60/40 - какъв е интересът на бизнеса?

/КРОСС/ Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в Бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона.

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хил. работници. В тази производствена фирма за машиностроене в Благоевград, благодарение на финансовата компенсация, всички служители са запазили работните си места.

По време на целия период на ковид ние не сме съкратили нито един служител в нашата фирма. Над 60 човека са в тази фирма, другата фирма, която ни е в Монтана са 93 - 94 човека. Навсякъде кандидатстваме и се възползваме максимално от това, защото това е наистина голяма помощ за производителите, особено в България, коментира Стоимен Горов, управител на фирма за машиностроене.

Фирми от почти всички сфери на икономиката - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия - могат да кандидатсват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

60 % от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40 % от същия период на 2019 година, а пък 50 % от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%, Станислава Поповска, Бюро по труда - Благоевград.

Заради драстичното увеличение на цените на тока и природния газ и рекордната инфлация през последните месеци, някои фирми може и не да успеят да докажат спад на оборотите с 30%, въпреки че този спад е факт, смята Стоимен Горов.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.

Апелът ни към всички работодатели да се възползват... Бъв всяко едно Бюро по труда има екип от служители, които работят конкретно и по мярката, и които могат да дадат отговор на всеки един въпрос, включително и за документите, коментира Станислава Поповска.

До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.