• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Gemcorp ще инвестира 10 милиарда долара чрез тласък на частното кредитиране в Африка

Gemcorp ще инвестира 10 милиарда долара чрез тласък на частното кредитиране в Африка

Мениджърът на фонда се стреми към инвестиции през следващото десетилетие. Доклад на HSBC показва, че фондът Gemcorp е обявил двуцифрена възвръщаемост

/КРОСС/Инвестиционната фирма Gemcorp Capital LLP, фокусирана върху развиващите се пазари, се стреми да инвестира поне 10 милиарда долара в Африка през следващото десетилетие, главно под формата на дългови сделки в партньорство с други институционални инвеститори.

Атанас Бостанджиев, базираният в Лондон основател и главен изпълнителен директор на компанията, каза в интервю, че инвестицията има за цел да помогне за справяне с "огромната липса на финансиране" в Африка и да се възползва от "силните перспективи за растеж" на континента. Бостанджиев, бивш партньор на Goldman Sachs Group Inc., преди това управлява VTB Capital, британското подразделение на руския държавен кредитор VTB Bank PJSC.

В световен мащаб частните кредитни фирми са натрупали приблизително 1,2 трилиона долара активи, но повечето мениджъри на фондове, ангажирани със стратегията за управлението им, не са се насочили отвъд Европа и Северна Америка, смятайки нововъзникващите пазари за твърде рискови и нуждаещи се от твърде голям институционален опит за овладяването им. Сред другите фондове, които инвестират в региона, са Enko Capital и Altica Partners.

Gemcorp вече е вложила 6 милиарда долара в Африка от общо 7 милиарда, които е инвестирала от създаването си през 2014 г. „Виждате инвеститори, които се конкурират за една и съща сделка на развитите пазари, докато в страните, в които оперираме, в повечето случаи ние сме единственият доставчик на капитал“, каза Бостанджиев. "Когато получите тази естествена алфа, вие побеждавате конкуренцията."

Възвръщаемостта на Gemcorp Fund I Limited, фонд от 547 милиона долара,  създаден през 2014 г. и фокусиран върху нововъзникващите пазари, е средно малко под 11% годишно от 2017 г., надминавайки конкурентите, според преглед на HSBC за представянето на инвестиционните фондове, публикуван в средата на март. Компанията е генерирала 13% и 16% възвръщаемост през 2021 и 2020 г., показва доклада на HSBC.

Африканска стратегия

Gemcorp, която в момента разполага с около $1 млрд. активи, които управлява и още $1 млрд. в съвместни инвестиции в нововъзникващи пазари, избягва експозицията в местна валута, за да ограничи загубите и възпроизвежда това, което частните кредитни фирми правят на развитите пазари, каза Бостанджиев.

Сред инвестициите на фирмата в Африка, е предоставено от Gemcorp финансиране на Africell, мобилен оператор с 15 милиона абонати в четири страни и на JUMO, финтех компания.

В бъдеще групата планира повече сделки за съвместно инвестиране със стратегически инвеститори, включително пенсионни фондове, дарителски и държавни фондове в допълнение към настоящите си международни институционални инвеститори.

Страни като Гана, Кения, Уганда, Замбия, Ангола, Либерия и Танзания предоставят добър потенциал за инвеститорите, поради младото си население и липсата на финансиране, добави Бостанджиев.

Отвъд Африка

След като руската инвазия в Украйна засегна финансовата инфраструктура, поддържаща износа на зърно от Източна Европа, Бостанджиев каза, че Gemcorp работи със своите партньори в Румъния и Молдова за финансиране на потока от стоки.

Фирмата ще се стреми да инвестира повече капитал в региона, за да диверсифицира енергийните доставки от Русия, добави главният изпълнителен директор.

Връзките на Gemcorp с пари от богати руснаци бяха предмет на скорошна статия на Financial Times. Фирмата заяви, че е приключила петгодишните си договори с двама руски инвеститори през 2020 г. , нямат руски инвеститори или клиенти и са затворили офиса си в страната преди войната.

„Инвестицията от две руски физически лица беше договорна, така че трябваше да приключи“, каза той, визирайки Сергей Адониев и Алберт Авдолян. "По същество това беше договорно споразумение и със задна дата беше много навременно, поради трагичните геополитически събития, които се случват сега."

 

***С.н "Източник: JUMO"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.